Parochiehuis St. Jan 100 jaar

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

In St. Jan, wat oorspronkelijk een kosterswoning was, hebben vroeger beurtelings winkeltjes met deze artikelen gezeten. De tentoonstelling wordt op 13- en 14 december extra opengesteld.

Fraai expositie met religieuze voorwerpen NIJKERK - Parochiehuis St. Jan aan de Holkerstraat, behorende bij de Rooms Katholieke Kerk Sint Catharina, bestaat honderd jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is er in het parochiehuis een fraaie tentoonstelling ingericht met religieuze voorwerpen en tabaksartikelen.

Door Belinda van der Horst

Parochiehuis St. Jan was oorspronkelijk een éénlaagse kosterswoning met twee catechismuskamers uit 1908 in overgangsarchitectuur, ontworpen door architect Herman Kroes uit Amersfoort, die vele neogotische kerken en gebouwen in overgangsarchitectuur ontwierp. In de 17e eeuw werd er rond deze locatie aan de Holkerstraat Rooms Katholicisme gepraktiseerd, waarbij er zelfs sprake is geweest van een schuilkerk.

Voor de Tweede Wereldoorlog heeft een grootschalige uitbreiding aan de achterzijde van St. Jan plaatsgevonden. Deze aanbouw wordt sindsdien als parochiezaal gebruikt. In 1954 werd de waterstaatskerk uit 1819, gewijd aan H. Catharina, vervangen door de huidige kerk. De kerk en de pastorie maakten plaats voor een plein voor de nieuwe kerk. De voorgevel van het parochiehuis is het meest oorspronkelijke onderdeel van het gebouw.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van parochiehuis St. Jan, is er een fraaie tentoonstelling ingericht met religieuze voorwerpen en tabakswaren. Jacques Overkamp is vice-voorzitter van de Rooms Katholieke Parochie Sint Catharina. Hij vertelt dat de tentoonstelling aanvankelijk alleen bestemd was voor leden van de parochie. ,,Maar de tentoonstelling is ook leuk om aan anderen te laten zien”, vindt Overkamp. ,,Koster Smit had in St. Jan een winkel in religieuze voorwerpen en woonde er ook. Daarna vestigde Sigarenmagazijn A.G. Kok zich van 1967 tot 1978 in St. Jan”, vertelt hij.

Religie

In de kamer met de vele religieuze voorwerpen hangt een bijzondere sfeer. Tal van religieuze afbeeldingen, heiligenbeelden en -kruisen, wijwaterbakjes, rozenkransen, communieserviesgoed en prentjes staan er uitgestald. Diverse voorwerpen, zoals ondermeer beeldjes voor in de kerststal en wijwaterbakjes, zijn te koop. Kopers kunnen deze echter pas na de expositie meenemen. In de kamer ernaast is een nostalgische tentoonstelling over tabaksartikelen ingericht. Er zijn pijpenrekken met pijpen, tabakspotten en -blikken, sigarendozen, pakjes sigaretten in oude verpakkingen, sigarenbandjes en een oude toonbank met kassa te zien. In de kassa zit nog een bon van sigarenmagazijn Kok. Alle tentoongestelde voorwerpen zijn in bruikleen gesteld. De parochiezaal komt in het teken van carnaval te staan. Tot in de jaren negentig heeft carnavalsvereniging ‘De Doordouwers’ hier carnaval georganiseerd.

* De tentoonstelling is op zaterdag 13 december open van 10.00 – 16.00 uur en op zondag 14 december van 11.00 – 15.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie