‘Overstromingsramp’ in Nijkerk

22 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Op 7 november zal Nijkerk worden getroffen door een overstromingsramp, waarbij een complete woonwijk onder water zal lopen en politie, brandweer, ambulancedienst en zelfs het leger zullen worden ingezet bij een grootscheepse evacuatie.

Dat is het scenario voor een grootscheepse landelijke reddingsdemonstratie die in de week van 3 tot en met 7 november wordt gehouden. De oefening wordt georganiseerd door de Taskforce Management Overstroningen (TMO). Deze taskforce is ingesteld om bestuurders en hulpverleningsinstanties beter voor te bereiden op grootschalige overstromingen. In de Oefenweek begin november zal blijken of de TMO daarin is geslaagd. De oefening en demonstratie in het Nijkerkernauw vormt de afsluiting van deze oefenweek.

Het scenario voorziet in een reddingsoperatie nadat er een grote overstroming heeft plaatsgevonden. In het Nijkerkernauw zal door soldaten van de genie een complete woonwijk worden nagebouwd. Op 20 pontons zullen de nog zichtbare daken van huizen verrijzen. Daarop zullen zich wanhopige mensen bevinden, die gered moeten worden. Op andere pontons zullen nog koeien en schapen staan, die eveneens in veiligheid moeten worden gebracht.

Bij de reddingsoperatie wordt grootschalig aangepakt. De traumahelicopter zal boven het gebied vliegen, defensie ondersteunt de operatie met twee Search and Rescue helicopters. Ook reddingsbrigades worden ingezet. Zelfs radiozendamateurs werken mee, voor het geval dat de verbindingen uit zouden vallen. De slachtoffers zullen deels uit acteurs en deels uit figuranten bestaan.

Om het geheel goed te kunnen evalueren zal het NOB, het productiedeel van de NOS, het geheel filmen met 8 cameraploegen.

Pybliek is van harte welkom om de demonstratie te bekijken. Op strand Nieuw Hulckesteijn worden tribunes geplaatst waar ongeveer 1000 mensen op kunnen. Vierhonderd plaatsen zullen worden ingenomen door bestuurders. Er zijn nog 600 plaatsen over.

De kosten van de reddingsdemonstratie worden geschat op 2,5 ton.

advertentie
advertentie