Kredietcrisis laat politiek koud

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

De begroting is sluitend, vooral dankzij een fors hogere uitkering van het Rijk aan de gemeenten en een hoge winstuitkering van energiemaatschappij Nuon, waarvan Nijkerk aandeelhouder is.

CDA: Eenmalige lastenverlichting na meevallers NIJKERK - De gemeenteraad heeft gisteren de begroting voor 2009 vrijwel ongewijzigd vastgesteld. Na twee vergaderingen, 6 algemene beschouwingen, 14 moties en 4 wijzigingsvoorstellen kon het college constateren dat de raad unaniem instemde met de begroting.

door Henk Brinkman

Over de gevolgen van de kredietcrisis maakte de politiek zich nog weinig zorgen. In de algemene beschouwingen besteedden de politieke partijen daar wel aandacht aan - Hart voor Nijkerk voorman Kees van den Heuvel vroeg naar speciaal risicomanagement - maar veel verder ging het niet. Aan het verlies dat Nuon in het derde kwartaal verlies heeft geleden - 2 miljoen euro - werd geen woord gewijd.

Lastenverlichting

In september bleek dat de uitkering van het Rijk nog hoger zal uitvallen dan werd gedacht. Reden voor het CDA om in een motie te vragen om lastenverlichting voor de burgers. Niet komend jaar, maar in 2010 komt er een eenmalige lastenverlichting voor de burgers van Nijkerk. CDA, CU-SGP en Partij Nijkerk steunden het voorstel. Coalitiepartij VVD stemde tegen. Boudewijn van der Woerd vreest dat de burgers dan een jaar later weer extra moeten dokken. Jan Duijnhouwer (PRO21) kreeg geen steun voor zijn voorstel om eerst te kijken of het geld niet beter kan worden besteed aan het voorzieningenniveau inde gemeente.

Hij concludeerde dat de coalitie met het voorstel voor lastenverlichting in 2010 de indruk wekken de kiezers in dat jaar gunstig te stemmen, juist met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar.

Tunnel

Lang werd gesproken over het voornemen van het college 2,5 miljoen euro te reserveren voor ondertunneling van de spoorwegovergang op de Amersfoortseweg. Daar zijn nog geen plannen voor, maar wethouder Henk Lambooij wil met de reservering wisselgeld in handen hebben om subsidie binnen te halen van Rijkswaterstaat en mogelijk bij de provincie. Juist omdat er nog geen inhoudelijke onderbouwing is voor de noodzaak wilden Partij Nijkerk en PRO21 principieel niet met deze reservering akkoord gaan met deze reservering.

Jan Duijnhouwer begon al met een inhoudelijke discussie, waarin hij ook de noodzaak van de tunnel betwijfelde. Aart Klompenhouwerwilde liet zich uiteindelijk overhalen door Henk Lambooij’s argument dat bij deze subsidie geldt: Wie het eerst komt, het eerst maalt. ,,Dan telt deze reservering sterk mee.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie