Tuinieren is een prachtige hobby

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

Onder het genot van een hapje en een drankje worden er verschillende workshops gegeven zoals het leren maken van een corsage, een bloem vilten van wol, een bloem schilderen of een onderkomen voor vogels timmeren.

‘Groei en Bloei’ in Nijkerk viert 40-jarig bestaan NIJKERK - Groenliefhebbers weten het al lang, de Nijkerkse afdeling van Groei en Bloei viert dit jaar haar 40-jarig jubileum. Daarom organiseert de afdeling voor haar leden op zaterdag 8 november in het Groenhorst College een speciale feestmiddag die bol staat van allerlei leuke activiteiten.

door Gerrit Steen

Initiatiefnemer van de Nijkerkse afdeling Groei en Bloei is oprichter en erelid M. van Malenstein, voormalig directeur van de Christelijke Agrarische School in Nijkerk. Op donderdagavond 14 november 1968 vond de feestelijke oprichtingsavond plaats onder de paraplu van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde.

De afdeling Nijkerk/Hoevelaken is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging, waarover het bestuur, bestaande uit Loes Schuengel, Karel Schirmer, Ria Sonderen, Cor Wolfswinkel en Tilly Brinkhuis enthousiast kan vertellen. ,,Groei en Bloei is de grootste tuinvereniging van Nederland, met ruim 130 jaar groene kennis en ervaring, 150 lokale afdelingen die de meest uiteenlopende activiteiten organiseren en een kleurrijk tijdschrift. Als lid van Groei en Bloei ontvang je 11 keer per jaar het prachtige tijdschrift. Je hebt het al in huis voordat het in de winkel ligt en bovendien is het goedkoper. Daarnaast ben je automatisch lid van één van de 150 afdelingen van Groei en Bloei.”

Laagdrempelig

,,De afdeling Nijkerk heeft nu ongeveer 300 leden. Je hoeft bij ons echt geen ‘tuinprofessional’ te zijn om lid te worden, maar je vindt het wel leuk om bezig te zijn met planten en bloemen en wilt daarover meer weten. We organiseren uiteenlopende activiteiten voor zowel beginners en gevorderden, de deelname is geheel vrijblijvend. Twintig procent van de leden is erg actief en komen ook vaak op de thema-avonden, dat ligt een beetje aan het onderwerp. Iedereen mag komen op die avonden, ook niet leden, die betalen desgewenst een kleine vergoeding. Ook aan de cursussen kunnen niet-leden meedoen. De afdelingen organiseren veel en hebben vaak onderling contact. Een groot deel van de leden is heel trouw en zijn al heel lang lid. Er zijn drie leden van het begin, waaronder erelid M. van Malenstein.”

,,Onze jaarlijkse tuinenfietstocht is een groot succes trekt altijd ongeveer 300 deelnemers. Wat leuke van de club is dat de mensen elkaar helpen met het groeien en bloeien van planten, de zaden worden geruild, ervaringen uitgewisseld, het is een gezamenlijke hobby die je met elkaar deelt. Ook maken we stekken uit de tuin die we onderling uitwisselen. De laatste jaren doen we ook veel samen met IVN, zij zijn voor de buitentuin en wij meer voor de binnentuin. Een keer per jaar hebben we een gezamenlijke lezing en ook doen we wel excursies samen. Voor meer nieuws over onze vereniging en een eventueel lidmaatschap kunt u kijken op www.nijkerk.groei.nl.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie