Ambulancedienst krijgt burgerassistentie

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De vertegenwoordigers van de ambulancedienst, de heer Ten Hacken (bureauhoofd meldkamer) en de heer Diets (docentopleider ambulancezorg) gaven tekst en uitleg over het waarom van de burgerhulpverlening. De eerste 2-3 minuten nadat iemand getroffen is door een hartstilstand is zeer belangrijk. Juist de burger in de buurt van het slachtoffer kan dan adequate hulp verlenen door snel te beginnen met reanimatie en zo mogelijk gebruik te maken van een AED (Automatische Externe Defibrillator). Dit uiteraard nadat eerst via het landelijk bekende alarmnummer 112 de ambulancedienst is gealarmeerd.

NIJKERK - De EHBO-Vereniging Nijkerk heeft in samenwerking met de ambulancedienst van de Hulpverleningsregio Gelderland Midden een druk bezochte informatieavond gehouden over de nieuwe vorm van hulpverlening bij een hartstilstand, de Burgerhulpverlening.

Steeds meer mensen kunnen reanimeren en zijn opgeleid voor het bedienen van een AED (EHBO’ers, BHV’ers, zorgverleners etc.). Juist ook met die mensen wil de ambulancedienst samenwerken. Niet alleen voordat de ambulance aanwezig is maar ook daarna. Personeel van de ambulance heeft dan veel te doen en burgers die de reanimatie goed kunnen voortzetten zijn dan zeer welkom.

Iedereen met een geldig reanimatiecertificaat en/of AED- bedieningscertificaat kan zich aanmelden/inschrijven als vrijwilliger. Deze personen worden dan opgenomen in de database van het alarmeringssysteem. Vanaf dat moment kunnen zij worden opgeroepen voor een hulpverlening. De vrijwilliger krijgt op dat moment een SMS-bericht op zijn of haar mobiele telefoon met de instructies, plaats van AED en adres van hulpvrager.

Er hangt al een AED op in vier verschillende woonwijken. De vereniging wil dolgraag dat er op veel meer plaatsen in woonwijken een AED beschikbaar komt en hebben daar contact over met de gemeente en de diverse fracties binnen de gemeenteraad. De burgerhulpverlening is in Nijkerk al operationeel. Mensen die meer informatie wensen over burgerhulpverlening en het AED netwerk kunnen de site raadplegen van de vereniging www.ehbo-nijkerk.nl Daar staat ook beschreven hoe men zich kan aanmelden. Uiteraard kan er ook altijd contact worden opgenomen met de vereniging.

advertentie
advertentie