Hulp voor kinderen Tsjernobyl

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

,,Door de bureaucratie van de douane in Rusland zeg ik elke keer, ik ga niet meer. Maar als ik die blije gezichten van de mensen zie, zit ik op de terugweg al weer te regelen wat ik de volgende keer zal meenemen’’, zegt hij.

Chris Benning gaat voor de 30e keer op reis NIJKERK - Chris Benning, voorzitter van de Nijkerkse Stichting voor Hulp aan Tsjernobylkinderen, gaat donderdag voor de 30e keer met een humanitair transport naar Wit-Rusland. Deze keer gaat hij hulpgoederen naar een weeshuis en polikliniek brengen.

door Belinda van der Horst

Chris Benning gaat, samen met Cor van ’t Veld, hulpgoederen brengen naar een weeshuis. ,,Deze keer gaan wij daar kleding, schoenen en speelgoed brengen”, vertelt hij. Ook nemen ze zelfgebreide truien mee. De 80-jarige Anneke van de Bor-van de Vis uit Nijkerk heeft voor haar verjaardag maar liefst 80 bollen wol gekregen. Hiervan breit zij truien voor de Russische kinderen. Inmiddels heeft ze 47 truien klaar, die mee gaan met het humanitaire transport. Van de Bor breit echter al jaren truien voor de kinderen.

Op 30 september jongstleden vond er in Nijkerkerveen een evenementendag plaats, waarvan een gedeelte van de opbrengst geschonken werd aan de Nijkerkse Stichting voor Hulp aan Tsjernobylkinderen. Dit geld wordt ondermeer besteedt om een operatie te betalen voor een lichamelijk gehandicapte jongen. ,,In het voorjaar kregen we het verzoek of we de ziekenhuisopname van zes weken konden bekostigen. De operatie kost 2,5 miljoen roebel, dat is omgerekend € 1.000, =. Het gemiddelde loon bedraagt in Rusland € 150, = per maand. De jongen is inmiddels geopereerd. Wij gaan hem bezoeken om te kijken hoe de operatie is verlopen”, vertelt Chris. Ook neemt hij medicatie en verbandmiddelen voor de ziekenhuizen mee. ,,Wij werken nauw samen met een humanitaire organisatie in Brest. Zij geven aan welke zaken nodig zijn en wij stemmen die daar op af.”

Voor een polikliniek in Brest worden rolstoelen en rollators meegenomen. Een rollator was daar een onbekend fenomeen. Inmiddels heeft de Nijkerkse Stichting al veel mensen die aan huis gekluisterd waren weer op de been geholpen met een rollator.

Controle

Het stichtingsbestuur controleert bij ieder bezoek of de hulpgoederen gebruikt worden en in welke staat ze verkeren. Iedere keer constateert het stichtingsbestuur, tot grote tevredenheid, dat de hulpgoederen optimaal worden gebruikt en de zelfredzaamheid bevordert wordt. Benning: ,,De enorme bureaucratie van de douane in Rusland zorgt voor uren oponthoud. Ze laten je rustig alles uitpakken. Elk ding wat wij meenemen moet op een lijst staan. In Nederland gaat alles door onze handen, want het moet geteld en geregistreerd zijn. In Rusland hebben we de beschikking over een tolk en juriste die ons helpen, want elk document moet weer voorzien zijn van talloze stempels.’’

,,Elke keer zeg ik, ik ga niet meer. Maar als ik die blije gezichten van de mensen zie, zit ik op de terugweg al weer te regelen wat ik de volgende keer zal meenemen’’, aldus Chris.

advertentie
advertentie