Nieuw: Burgerhulpverlening

1 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Iedereen met een geldig reanimatiecertificaat en/of een AED-bedieningscertificaat kan zich aanmelden als vrijwilliger. Deze vrijwilligers worden opgenomen in een database van het alarmeringssysteem. Vanaf dat moment kunnen deze vrijwilligers worden opgeroepen voor een hulpverlening. Als er zich in de woonomgeving van de vrijwilliger een ‘hartstilstand’ voordoet zal door de meldkamer Ambulancezorg na het sturen van een ambulance het alarmeringssysteem geactiveerd worden. De vrijwilliger krijgt op dat moment via de mobiele telefoon een SMS bericht met het verzoek om zo snel mogelijk naar het adres van de hulpvrager te gaan om te starten met reanimatie en/of de AED in te zetten, in afwachting van de komst van de professionele hulpverlening (ambulance).

Netwerk van deskundige vrijwilligers NIJKERK - De ambulancedienst van de Hulpverleningsregio Gelderland Midden waar ook Nijkerk deel van uitmaakt, is gestart met Burgerhulpverlening. Op 7 oktober aanstaande zal EHBO-Vereniging Nijkerk een bijeenkomst verzorgen waarop deze hulpverlening toegelicht gaat worden. De ambulancedienst zal die avond ook aanwezig zijn.

door Gerrit Steen

Vrijwilliger

Het gaat om een vrijwillig systeem en de vrijwilliger verleent alleen hulp als die zich daartoe in staat acht. Mocht de vrijwilliger om persoonlijke omstandigheden geen hulp kunnen of willen verlenen dan reageert hij of zij niet op de oproep. De vrijwilliger bepaalt dus zelf of hij of zij op dat moment in staat is hulp te bieden. Een vrijwilliger dient in het bezit te zijn van een geldig reanimatiecertificaat waarbij de opleiding is gedaan conform de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad en of de Nederlandse Hartstichting. Ook mensen met een EHBO diploma met de aantekening Reanimatie of een certificaat Bedrijfshulpverlener (incl. reanimatie) plus personen die geregistreerd staan als arts of verpleegkundige en anderen die werkzaam zijn in de zorg en die kunnen reanimeren kunnen zich aanmelden.

De plaatselijke EHBO vereniging is zeer ingenomen met deze nieuwe vorm van hulpverlening. Zo kunnen mensen die op korte afstand wonen van het slachtoffer vroegtijdig gealarmeerd worden en met noodzakelijke hulpverlening starten gedurende de eerste cruciale minuten. In vier woonwijken heeft de vereniging op eigen initiatief al een AED opgehangen bij een vrijwilliger. EHBO Nijkerk ziet graag dat er in veel meer woonwijken binnen de gemeente Nijkerk vrijwilligers de beschikking kunnen krijgen (op korte afstand) van een AED.

Informatie

Op dinsdag 7 oktober is er een informatieavond voor belangstellenden. Deze avond wordt gehouden in het kantoor van Rabobank Randmeren aan de Van ’t Hoffstraat in Nijkerk. Aanvang 19:30 uur.

Personen die belangstelling hebben voor deze avond kunnen zich aanmelden bij EHBO-Vereniging Nijkerk. Bij voorkeur via het e-mail adres: info@ehbo-nijkerk.nl. Eventueel kan het ook telefonisch: 033-2460518.

advertentie
advertentie