Van den Bor ontwikkelt kozijnplaatser

13 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Sinds 1987 staat Dirk van den Bor uit Nijkerk -voormalig projectleider werktuigbouwkundige zaken in de bouw- aan het roer van het familiebedrijf, Bomecon Nijkerk. Het bedrijf heeft een ingenieurs- en verhuuronderdeel en is gericht op uitersten in hijstechniek. De hijstechnieken, onder andere stekers, zijn draagstukken aan hijskranen die dankzij een speciale verdraaiing en een contragewicht veiliger ladingen kunnen afzetten op verdiepingsvloeren.

Ramen en deurkozijnen in geheel geplaatst NIJKERK - Dirk van den Bor van Bomecon heeft een kozijnplaatser ontwikkeld waarmee ramen en deurkozijnen in zijn geheel (met glas) zonder menskracht in een stelkozijn in een bijna afgebouwd huis kan worden geplaatst.

Kozijnen

“Dit is uniek. Voorheen werden in Nederland eerst de kozijnen geplaatst en daaromheen werd dan het huis gebouwd, met het risico dat kozijnen verschoven”, vertelt Van den Bor, “Daarnaast moesten de kozijnen en het glas handmatig getild worden. Tegenwoordig mag je echter niet meer dan 23 kilo tillen.”

De kozijnplaatser lost dit in een klap op. Het kozijn wordt tussen een geautomatiseerde, gepatenteerde klemkop vastgeklemd en met behulp een kraan welke is voorzien van een radiografische besturing naar de juiste plek genavigeerd. Alleen binnenin het huis sturen mensenhanden en zorgen dat het geplaatste raam perfect in het stelkozijn zit. Dit maakt de innovatie van Van den Bor arbovriendelijker, nauwkeuriger en sneller dan traditionele methodes.Daarnaast is de methode duurzamer, omdat er vooraf al gemetseld is ontstaat er geen rot tussen de stenen en het raamkozijn.

De aanzet voor de kozijnplaatser werd al 8 jaar geleden gegeven door bouwnet, tijdens een werkgroep met TNO en gezamenlijke bouw-, schilder- en timmerbedrijven met als doel het mechaniseren van kozijnenplaatsen. De ontwikkeling duurde uiteindelijk meerdere jaren omdat de schilder- en timmerbedrijven moesten investeren in glaszetten en waterdragende, milieuvriendelijke spuitlak. Sinds een halfjaar wijzen de neuzen echter dezelfde kant op. Ook de markt pikt de kozijnplaatser, die sinds een half jaar verhuurd wordt, goed op. “Er zijn al zo’n 15 nieuwbouw- en renovatieprojecten geweest. Er zijn nu drie Stekers operationeel.”

Over de mogelijke verkoop van de kozijnplaatser in binnen- en buitenland durft Van den Bor nog geen heldere uitspraken te doen. Maar over de markpotentie van de innovatie is hij stellig: “Over een paar jaar is dit de standaard. Dat merk je aan het enthousiasme van alle betrokken partijen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie