Pluktuin uit de hand gelopen hobby

13 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Bloemen, overal bloemen in alle mogelijke soorten en kleuren. Aan de mooiste laan van Hoevelaken, die naar Stoutenburg en Leusden leidt, op Stoutenburgerlaan 6 opende Wilma van Ravenhorst recent een pluktuin waar de passanten zelf hun boeket kunnen samenstellen.

‘In de vrolijke mortier’ tot half oktober open

door Anneke Martini

Meer dan vijftig soorten bloemen zoals zinnia’s, rozen, goudsbloemen, leeuwenbekjes, zonnebloemen, ridderspoor, lathyrus en cosmea’s in de meest bijzondere kleuren staan overzichtelijk op bedden gerangschikt. Het is zo’n bloemenweelde dat het zelfs lastig kiezen is. Een boeket in een bepaald kleurenschema of een heerlijk vrij boerenboeket van veel soorten door elkaar…. Tot circa half oktober is de pluktuin ‘In de vrolijke mortier’ geopend op vrijdag en zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur. Andere dagen op afspraak en/of wanneer het bord buiten staat. (033-2535615) van.ravenhorst@hetnet.nl

De eerste vraag die oprijst, is de oorsprong van de naam “In de vrolijke mortier”. Op het zonnige terras vertelt Wilma van Ravenhorst: “Dat gaat een heel eind terug, uit de Tweede Wereldoorlog. In de tijd van de mobilisatie was een aantal soldaten ingekwartierd bij mijn oma. Zij ontving en verzorgde hen zo gastvrij dat de soldaten haar boerderij de erenaam “In de vrolijke mortier” gaven. Dat is al die tijd zo gebleven tot op vandaag toe. Nadat de oorspronkelijke boerderij is afgebrand, is er op dezelfde plaats een nieuw huis gebouwd. Na een periode in Hoevelaken te hebben gewoond, ben ik teruggekomen naar mijn geboortegrond”. Fietsers en automobilisten hebben al minstens vijf jaar in successie het bloemen- en groentenstalletje op nummer 6 aangetroffen met daarop een aantal fleurige boeketjes alsmede pompoenen en courgettes met een schappelijk prijskaartje.

Aanvankelijk kweekte haar man Leendert pompoenen en courgettes voor verkoop aan de weg. “Op het stukje grond dat over was, kweekte ik bloemen die ik als boeketjes erbij in het stalletje zette. Dat ging gelijk al zo leuk dat ik een extra groot stuk heb aangeplant en van-mond-tot-mond liep het steeds beter. De pluktuin loopt boven verwachting goed! Vooral op vrijdag en zaterdag. Voor kinderen is er een eigen pluktuin”.

Wilma van Ravenhorst en haar man zaaien de groenten en bloemen voor in bakken. Later worden de jonge zaailingen uitgeplant op voorbereide bedden, die gescheiden zijn door paden. Dat vergemakkelijkt uiteraard het plukken. “Met de centimeter erbij”, zegt de jonge moeder lachend. “Door de jaren heen heb ik ervaring opgedaan bij het maken van een keuze welk type bloemen het meest geschikt zijn. Vooral de ouderwetse soorten zoals goudsbloemen, cosmea’s dahlia’s, korenbloemen en leeuwenbekjes. Op aanvraag bied ik samen met keramiste Meike Spruitenburg workshops aan voor het decoreren van aardewerkvaasjes en -schalen die worden gevuld met bloemen. Voor kinderfeestjes, bruiloften, bedrijfsuitjes en vrijgezellenpartijtjes kan dit in combinatie met een High Tea. Er is in de hobby/verkoopruimte plaats voor maximaal veertien mensen”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie