Kunstmarkt gaat over grenzen

30 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Met enige trots meldt de Nijkerkse beeldend kunstenaar dat zich vier Duitse standhouders via internet hebben ingeschreven voor de zestiende editie van de kunstmarkt: een echtpaar uit Berlijn dat zich binnenkort in Apeldoorn wil vestigen en een ander echtpaar uit Duitsland. Zij exposeren schilderijen, keramiek en textiele werkvormen. Na het bekijken van hun sites ging Jaap Venema graag met hen in zee. Hij zegt: “Het geeft mij een geweldige kick dat de kunstmarkt nu ook buiten ons land bekend is. We hadden maar liefst tachtig gegadigden, waarvan een aantal niet geschikt was vanwege hun aanbod. Ik wil graag diversiteit houden. Overigens is 40 % van de deelnemers nieuw. Valt iemand af, dan wordt die vacature ingevuld met dezelfde discipline van de wachtlijst. Overigens zijn er het gehele jaar door kunstmarkten, al dan niet overdekt, waar vaak dezelfde mensen staan. We willen een bepaald aantal deelnemers hebben, om de spoeling niet te dun te maken, dan blijft het nog een beetje knus. De mensen ‘meanderen’ tussen de kramen door. Zouden we de opstelling uitbreiden, dan heb je kans dat er een gedeelte minder bezocht gaat worden en dat is natuurlijk niet leuk voor de standhouders. Soms wordt mij wel eens kwalijk genomen dat ik niet meer beeldend kunstenaars toelaat. Maar er is nu eenmaal een bepaalde looproute, rond de vijftig kraampjes is mooi overzichtelijk”.

NIJKERK - In 1992 begonnen met zeventien kraampjes in een smal straatje van Nijkerk is dit jaarlijkse evenement uitgegroeid tot bekendheid over de grenzen. Er is een dermate grote animo voor deze kunstmarkt, georganiseerd door Jaap Venema, dat er inmiddels een wachtlijst is. Maar liefst twee en vijftig standhouders tonen op 23 augustus een grote diversiteit aan kunstuitingen van hoog niveau.

door Anneke Martini

Jaap Venema die, naast zijn reguliere baan, mooie schilderijen maakt tekent in zijn eentje voor de organisatie van de Nijkerkse kunstmarkt. Deze wordt altijd in augustus gehouden. Meteen na afloop vraagt Jaap Venema bij de gemeente al weer de vergunning voor het jaar erop aan. Op de dag zelf krijgt hij extra handen, zegt hij, van de echtgenoot van beeldend kunstenaar Willy Schut , de vrouw van schilder Jan Nobel en zijn eigen vrouw. Kees Schut treedt op als marktmeester en wijst ’s morgens vroeg de standhouders de weg. De beide dames Mariëlle Nobel en Truus Venema verzorgen de catering en de goede gang van zaken rond de ‘after markt’ in de galerie van creativiteitscentrum De Brink. Daar wordt door de beeldend kunstenaars nagepraat. Venema: “Het niveau wordt steeds beter. Ook beginners geeft ik een kans. Zoals het Amerikaans/Nederlandse echtpaar uit Nijkerk. Zij staan aan het begin van hun carriere, hij schildert en zij maakt verhalende collages in 3D. Zij werkt voor Artsen Zonder Grenzen. Overigens hebben we veel nieuwe standhouders omdat er vaste anderen hebben afgezegd. Ik houd graag die vaste kern over en bouw daaromheen de markt op. De vaste deelnemers worden door de trouwe bezoekers, die we elk jaar terugzien op waarde geschat.”

In een volgende editie van deze krant wordt nader ingegaan op de deelnemers en hun werk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie