Tekenen zat er bij Joke vroeg in

30 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Joke Koornneef exposeert haar krachtige werk tot en met 10 september in galerie De Havenaer in Nijkerk. De voormalige chocoladefabriek is tien jaar geleden getransformeerd in een home- & lifestylecentrum. De Havenaer ligt aan de Westkadijk, entree Amperestraat, en is geopend op maandag van 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.30 uur en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur. De galerie van De Havenaer is op de bovenverdieping.

Mooie beelden en schilderijen in De Havenaer NIJKERK – Sterk in kleur en compositie zijn de acrylschilderijen en de schilderingen op zijde. De voorstellingen zijn zowel figuratief als abstract. Ook de beelden uit diverse steensoorten zijn in abstracte of figuratieve vorm weergegeven. door Anneke Martini

Tekenen zat er bij Joke Koornneef al vroeg in, vooral in poëziealbums. Deze boekwerkjes werden door haar voorzien van leuke tekeningen in plaats van geijkte plaatjes. Toen haar eigen kinderen nog op school zaten, ging Joke op aanraden van haar echtgenoot schilderlessen nemen bij Alja Cousin in Harderwijk. Aanvankelijk waren dat lessen in acryl schilderen. “Vijftien jaar geleden heb ik het schilderen op zijde ontdekt. Zowel het materiaal als de mogelijkheden die werken op zijde bieden, waren voor mij een openbaring. Dit doe ik eigenlijk ook het liefst, vooral door de verrassende effecten ervan. De kleuren kun je bepalen, het proces kun je sturen, maar toch loopt het vaak anders af dan je verwacht”. Bijzonder is de wijze waarop Joke die abstracte effecten weet te bereiken. De lappen zijde worden in suikerwater gedompeld, waardoor de pigmenten langs de suikerranden lopen. “De prachtige kleuren en de zachte uitstraling van het materiaal spreken mij erg aan. Het landschap en de natuur van Nieuw Zeeland zijn een bron van inspiratie voor mij. Zowel in abstracte als figuratieve doeken”. De figuratieve schilderijen van een sterk vergrote bloem zijn zeer verfijnd, bijna tot in details op zijde gezet en eveneens attractief voor de toeschouwer. De acrylschilderijen ontstaan al schilderend naar een bepaald idee en zijn als het ware opgebouwd uit lange kleurige linten die elkaar kruisen. Hierbij vermengen zich de pigmenten tot een harmonieus palet. “Ik werk erg op mijn gevoel en bij bepaalde stemmingen is schilderen ook een uitlaatklep. Mijn man herkent die stemmingen direct in mijn werk. Ook die bepaalde sfeer van Nieuw Zeeland, die zo heel anders is dan in Nederland”. Joke maakt daar beelden van gevonden hout. In eigen land zijn het diverse steensoorten die zij sinds vier jaar vakkundig bewerkt. Een aantal beelden is te bezichtigen op deze expositie. Haar eerste keuze was een bruine speksteen. Hieruit maakte de beeldend kunstenaar een levensechte roofvogel waarbij de tekening van de steen subliem werd uitgebuit in de weergave van het verenpak. “Beeldhouwen is erg arbeidsintensief, maar ik vind het heerlijk om mijn creativiteit erin te leggen. Het geeft dezelfde sfeer als zijde. Zacht en glanzend, gemakkelijk te vormen en een grote diversiteit aan soorten en kleuren. Dieren zijn een belangrijke inspiratiebron, maar abstract werken geeft mij extra inspiratie om de mogelijkheden van de steen uit te buiten”. De geëxposeerde objecten uit diverse steensoorten zijn qua vorm en bewerking een staaltje van meesterschap.

advertentie
advertentie