Bloemen weerspiegelen zomer

30 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Vooral met de gladiolen en dahlia’s erbij is het een kleurrijk gezicht. Vorige week hebben de eerste liefhebbers met armen vol zelfgesnoeide bloemen het veldje al verlaten. Arjan de Lange is enthousiast: “De zonnebloemen beginnen nu aardig uit te komen. Eind van deze week zullen ze allemaal mooi geel zijn. Als we nog een paar dagen met flinke zon hebben gehad, zul je eens zien hoe snel dat kan gaan. Het is nu al weer de vijfde keer dat wij deze actie doen voor de inwoners van Hoevelaken. En met succes, want ieder jaar komen er weer meer mensen naar onze boerderij.”

Snoei zelf uw eigen boeket bij elkaar HOEVELAKEN - Het is nog net geen grote gele oase, maar dat zal niet zo erg lang meer duren. Het grote zonnebloemenveld aan de Middelaarseweg 6 ligt er prachtig mooi bij. Op een groot bord prijkt de uitnodigende boodschap: zonnebloemen, 6 voor 2 euro. Maar dat is nog niet alles, ook voor een fraaie bos gladiolen en dahlia’s kan men nu terecht bij Arjan en Jeanette de Lange.

door Gerrit Steen

Hij vervolgt: “We hebben ook wel eens twee veldjes met zonnebloemen aangelegd. Het linker veld was drie weken eerder gezaaid dan het rechterveld, op deze manier konden we het zonnebloemenseizoen nog een beetje rekken. Maar nu met de veldjes gladiolen en dahlia’s erbij is het een nog veel kleurrijker gezicht. We kijken er vanuit ons huis mooi op uit. En de mensen kunnen zo een veel mooier bosje samen stellen. En mochten er een aantal zonnebloemen overblijven, geen nood. Alles wat overblijft wordt door ons keurig verder verwerkt tot veevoer. Achter hebben we nog een maïsveld staan, deze maïs wordt samen met de overgebleven zonnepitten fijn gehakseld tot kuilvoer voor de winter.” Jeanette de Lange vult aan: “De meeste mensen komen vaak aan het eind van de week om de bloemen af te snijden. We hebben op een tafel langs het veld enkele snoeimessen klaar liggen zodat belangstellenden zelf hun mooiste zonnebloemen, gladiolen of dahlia’s te kunnen afsnijden. Als ze klaar zijn kunnen ze het verschuldigde bedrag in een potje deponeren. Dat leidt bijna nooit tot misbruik. De spullen liggen allemaal zo open en bloot dat de mensen het niet in hun hoofd halen om de zaak te flessen. Hoevelakers zijn over het algemeen eerlijke mensen. De opbrengst is voor een goed doel, het gaat in de spaarpotjes voor onze kinderen.” Behalve zonnebloemen kunnen de mensen er ook terecht voor verse eieren en zelfgemaakte advocaat. Arjan de Lange: “We hebben hier ook een aantal kippen rondlopen die goed aan de leg zijn. Bij de zonnebloemen staat ook een mandje waaruit ze eieren kunnen kopen. Verder is er een tuinhuisje iets verderop waar meer eieren te koop zijn. De eieren zijn kakelvers, voor tien van deze bruine scharreleieren betalen de mensen 1,25 euro. En voor de fijnproevers onder ons, we verkopen ook nog eens heerlijke zelfgemaakte boerenadvocaat. Ik moet eerlijk zeggen dat dit de specialiteit van mijn vrouw is, zij maakt deze heerlijke advocaat op afspraak volgens het beproefde Oudhollandse boerenrecept. Men kan deze advocaat ook proeven. Wie deze advocaat eenmaal over zijn smaakpapillen heeft gehad wil nooit meer wat anders...”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie