Gebiedsagent geeft nuttige tips

30 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Aan het woord is Gijs van Veldhuizen, gebiedsagent van Hoevelaken. In een serie artikelen laten we hem aan het woord over een divers aantal onderwerpen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. In deze tweede case geeft hij tips voor een onbezorgde vakantie.

Wat moet je wel en wat niet doen HOEVELAKEN - ,,Waar moet u aan denken voor dat u met vakantie gaat en als u met vakantie bent? Dat is nogal wat. Dat is zelfs zóveel dat het mij goed lijkt om een aantal punten op een rijtje te zetten. Natuurlijk probeert de politie, ook in de vakantieperiodes, zoveel mogelijk misdrijven te voorkomen. Maar u kunt er zelf ook veel aan doen. Het voorkomen van misdrijven is immers een zaak van de politie én u!”

door Gerrit Steen

Van Veldhuizen: ,,Om te beginnen de ramen en deuren goed afsluiten. Vergeet vooral niet de wc-raampjes en de ramen en deuren van schuur, garage, kelder, en dergelijke. Laat hierbij geen sleutels aan de binnenzijde in de sloten zitten, controleer het hang- en sluitwerk op defecten. Waardevolle papieren, geld en/of sieraden kunt u het best in een kluis bij de bank opbergen. Vertel familie en kennissen waar u bent en vraag ze een beetje op te letten. Zorg voor een geldig paspoort en noteer de nummers. Noteer eveneens uw bloedgroep, rhesusfactor, allergie, vaccinaties en eventueel gebruik van medicamenten. Denk aan een reservebril en breng de reisapotheek op orde.”

Touwtjes

,,Laat niet zien dat u weg bent. Plak dus geen briefjes op de deur waarop staat hoelang u weg blijft. Geen touwtjes uit de bus laten hangen, sluit de overgordijnen niet en haal de planten niet uit de vensterbank. Etaleer geen kostbaarheden. Vraag familie of kennissen uw brievenbus dagelijks te legen en laat de post neerleggen op een plaats die van buitenaf niet zichtbaar is. Ladders en andere zaken die inklimmen kunnen vergemakkelijken, wegzetten. Voorzie uw waardevolle eigendommen van een uniek merkteken: uw postcode en huisnummer bijvoorbeeld. Gebruik registratiekaarten (ook voor fiets, bromfiets en boot). Op ons bureau liggen die voor u klaar. Na eventuele diefstal vergroot u de kans dat u gestolen zaken terugkrijgt. Zet uw fiets/brommer altijd op slot en laat de banden leeg lopen.”

Waardepapieren

,,Als u ergens parkeert of aanlegt sluit dan uw auto/caravan of boot goed af en laat er nooit geld of waardepapieren in achter. Laat niet zien wat u bij u heeft; camera’s, kijkers en radio’s dus niet zichtbaar achterlaten. Waardepapieren, paspoorten en geld bij u dragen. Een halstasje is daarvoor goed geschikt. Sluit, eenmaal op het vakantieadres uw auto/boot/caravan/hotelkamer goed af. Waardevolle goederen of voorwerpen meenemen of in bewaring geven. Bewaar cheques en betaalpas altijd gescheiden en draag uw tas tijdens een wandeling altijd aan de kant waar de huizen staan.’’

Slaaprijders

,,Automobilisten die vermoeid achter het stuur zitten, noemen we slaaprijders. Die brengen niet alleen zichzelf en passagiers in gevaar, maar ook andere weggebruikers. De kans op een ongeluk is vier keer zo groot als u moe bent. Bij zware oogleden en knikkebollen ben je al te laat, je bent dan al bijna in slaap gevallen. Zorg daarom voor vertrek voor voldoende nachtrust, voor lange ritten acht uur slaap. Neem onderweg om de twee uur een kwartier rust. Houd het koel in de auto, warmte en roken maken slaperig. Wissel regelmatig van bestuurder en eet en drink licht verteerbare, kleine hoeveelheden.”

Meldkamer

Het bezoekadres van bureau Hoevelaken is Van Aalstplein 3, Hoevelaken. Openingstijden van 15.00 tot 17.00 uur op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag. Telefonische bereikbaarheid: 0900-8844. Naast Een andere manier om met de politie in contact te komen is de intercom. Deze bevindt zich naast de hoofdingang van het politiebureau aan de Havenstraat 5, Nijkerk en het Van Aalstplein 3, Hoevelaken. Door het indrukken van de knop wordt u telefonisch verbonden met de meldkamer.

advertentie
advertentie