Fonny schildert op oud hout

23 juli 2008 om 00:00 Nieuws

De in Friesland opgegroeide Fonny van Raaijen volgde een opleiding etaleren, decoreren en standbouwen (CIBAP). De wens om een leuke baan te vinden in de decorbouw mislukte helaas en als alternatief ging zij studeren aan Kunstacademie Minerva in Groningen. Inmiddels woont zij al weer tien jaar in Hoevelaken en is “daar blijven hangen. Ik schilderde altijd al wel in het verleden. Maar na het beëindigen - noodgedwongen - van de antiekloods ben ik twee jaar geleden weer begonnen met schilderen. Eerst op doek, maar daarin kon ik mijn draai niet echt vinden. Op een gegeven moment brak de buurman zijn schutting af en toen dacht ik: Dat hout moet ik hebben…. Ik ben net Malle Pietje, want als ik een container met oud hout zie vraag ik altijd netjes of ik dat mag hebben. Als er tenminste geen houtworm inzit”. Dus lezers, als u mooi oud hout heeft…. In haar woonkamer hangt op een in het oog springende plek haar allereerste proeve van bekwaamheid. Een fiks paneel met een blauwgrijze ondergrond waarop een koppel duiven in de vlucht is geschilderd. Zó mooi dat het nooit verkocht mag worden. Ook de panelen met paarden, koeien, kippen of ezeltjes zijn levensecht op het hout gezet. “Het dieren schilderen blijft mij nog steeds boeien, vooral de boerderijdieren zijn favoriet. Ik kom van het Friese platteland en dat heeft er denk ik wel iets mee te maken. Dieren waarvan de ogen sprekend zijn, die je aankijken en soms zelfs een menselijk trekje hebben”. Fonny van Raaijen maakt figuratieve, bijna levensechte schilderingen waarin de uitdrukking zeer goed is getypeerd en ook de vachten lijken te vragen om geaaid te worden.

HOEVELAKEN - Fonny van Raaijen is voor velen een bekende persoonlijkheid in het dorp. Vrijwel vanaf de opening werkt zij in restaurant De Foep aan de Westerdorpsstraat. Ook heeft zij – samen met een vriendin - enige tijd een antiekloods gerund. Maar dat Fonny van Raaijen prachtige dierenschilderingen maakt op oud hout is menigeen onbekend. Daarom doet zij mee met de eerste Kunstroute Hoevelaken.

door Anneke Martini

Verliefd op hout

Fonny vervolgt: “Eerst word ik altijd een beetje verliefd op een stuk hout en ontdek dan wat ik ermee ga doen. Elk hout vraagt om een andere benadering, dekkend of luchtig transparant. Dat is het spannende. Het leek mij leuk om mee te doen met de Kunstroute, dan kunnen de mensen ook eens zien dat ik schilder. Mijn andere kant. Ik hoop er in de toekomst mijn werk van te maken en dan ’t liefst te wonen op een mooie boerderij met heel veel dieren. De natuur is mijn leidraad, ook voor mijn man”.

Fonny van Raaijen schildert voornamelijk overdag en werkt daarnaast drie á vier avonden bij De Foep. “Die afwisseling is juist zo leuk, in een goede werksfeer met aardige collega’s. Maar zou ik moeten kiezen voor alleen werken of alleen schilderen, dan zou ik toch voor het schilderen kiezen”. Zij levert haar realistische panelen aan bij galerie Arta Casa in Amsterdam en ook staat zij op een kunstbeurs in Amsterdam. “Daar verkoopt het goed”, zegt Fonny lachend. “Ook de expositie in Noordwolde, in Friesland was een succes”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie