,,Heerlijk, dat ambachtelijke’’

2 juli 2008 om 00:00 Nieuws

In haar smaakvol ingerichte huis begint Riny Verwer met te vertellen dat ze pas op gevorderde leeftijd in aanraking kwam met de ‘beeldende kunst’: Riny: ,,Veel kunstenaars beginnen al vroeg, vanaf hun jeugd met tekenen of schilderen. Dat geldt niet voor mij. Ik ben pas tegen mijn dertigste begonnen en heb destijds een eerste portretje gemaakt. Maar vervolgens kwamen er kinderen, ik heb gewerkt en de kunst raakte op de achtergrond.

Riny Verwer maakt bronzen portretten HOEVELAKEN - In het weekeinde van 27 en 28 september tijdens de Kunstroute Hoevelaken zetten bijna vijftig kunstzinnige inwoners van Hoevelaken – met een aantal gastdocenten – hun huizen en tuinen open om belangstellenden hun werk te tonen. Velen van hen exposeerden al in het verleden. Maar niet allemaal... Een nieuwe naam in ‘kunstland’ is Riny Verwer die inmiddels twintig jaar in Hoevelaken woont en werkt. Zij maakt expressieve bronzen portretten.

door Anneke Martini

Vijftien jaar geleden ben ik bij ‘De Werkschuit’ in Zeist bij Carla Wiersema weer begonnen met portret boetseren. Na vijf jaar ben ik les gaan nemen bij ‘Scholen in de Kunst’ in Amersfoort.”

Kunstgeschiedenis

Door omstandigheden hebben haar kunstzinnige aspiraties een poosje in de ijskast gelegen. Enige tijd later, na het stoppen met haar baan, lonkte een studie kunstgeschiedenis. ,,Die volg ik nu nog steeds met een vaste groep van zes mensen. Elk jaar komt een ander thema aan bod waarin vele vormen van kunst worden behandeld zoals architectuur, literatuur, schilderkunst, beeldhouwen of muziek. Het is erg leuk te werken met zo’n vast clubje.”

Om haar vrije tijd op een kunstzinnige manier in te vullen, ging Riny Verwer op zoek naar een goede leraar portret boetseren. Via een tip van ‘De Plaggenhoef’-groep nam zij les bij de Nijkerkse beeldend kunstenaar Arrie Huygen. ,,We zijn met een groepje gestart in het atelier van Henk Pothoven in Nijkerk. We leren erg veel van Arrie, zoals het meten, het kijken hoe een oor aan het hoofd zit, enzovoort. Ik wil de techniek zo goed mogelijk leren beheersen om een zo mooi mogelijk portret te kunnen maken.’’

Ambachtelijk sjouwwerk

Riny Verwer boetseert vooral wanneer er inspiratie is en dit is vaak het geval tijdens en na de les. ,,Heerlijk dat ambachtelijke sjouwwerk’’, zegt zij. ,,Voor het eerst heb ik een portret in brons gegoten, dan is het wel heel echt! Eerst mallen maken van siliconenrubber, daarna wordt het afgietsel in was ingevormd in een hittebestendige mix van materialen. Vervolgens het brons gegoten waarna het beeld wordt uitgehakt en afgewerkt. Het is intensief en zwaar werk.”

Bronzen portret

Zij heeft er zeker vijf lessen voor nodig om een bronzen portret te creëren. ,,Het heerlijke van een beeld boetseren is dat je alles om je heen even helemaal vergeet; de tijd lijkt stil te staan, je kunt je er helemaal in verliezen. Het is ook een uitdaging om het karakter in een beeld te leggen en je groeit er toch wel verder in. Ik hoop dat ik niet steeds in hetzelfde blijf hangen, maar mij weet te ontwikkelen. Het glad afwerken van een beeld ligt mij niet zo, het moet expressief zijn. Op een gegeven moment moet je zeggen: Stop, nu is het goed.’’

Riny Verwer neemt deel aan de Kunstroute Hoevelaken op aanraden van Arrie Huygen, nadat zij ook al acte de présence gaf op de Collage Kunstbeurs. Op de laatste zaterdag en zondag van september is haar leraar haar gast tijdens de Kunstroute.

Expressief portret

Aan het einde van het gesprek laat de exposante een mooi expressief bronzen portret zien waarin zij duidelijk het karakter vastlegde. Tijdens de Kunstroute -die op zaterdag 27 en zondag 28 september in Hoevelaken wordt gehouden- laat Riny het gehele wordingsproces van een bronzen sculptuur zien aan belangstellenden. Hopelijk bij mooi weer in de tuin!

advertentie
advertentie