De Kunstbus is ‘n groot succes

2 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Volle wegen en te weinig parkeerplaatsen kunnen voor ouderen een reden zijn om schouwburg- of museumbezoek te mijden. Nog afgezien van een onveilig gevoel om op donkere winteravonden (alleen) op pad te gaan. De Nijkerkse Kunstbus voor 55-plussers ondervangt dit probleem, mag zich inmiddels verheugen op een grote populariteit en voorziet in een behoefte gezien de goede respons op dit initiatief.

NIJKERK - Op 16 oktober 2002 reed de eerste Kunstbus Nijkerk met vijftig Nijkerkse senioren aan boord naar Wageningen om er de voorstelling van ‘Flairck’ bij te wonen.

door Anneke Martini

Met de Kunstbus worden cultuurminnende senioren naar de schouwburg, de concertzaal of het museum gebracht, praktisch van deur tot deur. De deelnemers stappen op bij Het Tuinhuis of, indien er liefhebbers uit Hoevelaken meereizen, bij voormalig restaurant Schep (nu wokrestaurant).

Voor de eerste Kunstbus kon vertrekken, was er echter al het nodige werk verricht. Initiatiefneemsters destijds waren Bertha Visscher en Jos de Groot. De provincie Gelderland benaderde hen met het verzoek dit project in Nijkerk op te zetten. Zij ‘keken in 2000 de kunst af’ bij de Stichting Kunstbus Hoevelaken (Jaap Burger) en er volgden vele gesprekken op het Nijkerkse stadhuis. Via het UVV kwamen de nodige financiën binnen en gaf de gemeente haar fiat. De eerste drie jaar ontving de stichting Kunstbus overigens subsidie van de provincie Gelderland.

Gert Kok werd projectleider en Jan van Dienst penningmeester. Deze vier gemotiveerde Nijkerkers tekenen ook nu nog voor het reilen en zeilen van de 55-plus Kunstbus. In de loop der jaren heeft Gert Kok een goede relatie opgebouwd met een aantal schouwburgen in ons land en steeds weet hij vijftig kaarten tegen een speciale prijs te reserveren. Dit is nodig om de kosten in de hand te houden, aangezien er van gemeente- en provinciewege geen subsidie wordt verleend voor dit belangrijke project. Gert Kok: ,,We hebben altijd een volle bus. Bij veertig of minder aanmeldingen echter rijdt de bus niet, maar dit gebeurt zelden. Het kan voorkomen dat er zich meer dan het maximale aantal mensen aanmeldt. In dat geval wordt er een busje van het UVV ingezet.’’

Een groot aantal inwoners maakt al sinds de oprichting van het project gebruik van de mogelijkheid comfortabel en tegen een redelijke prijs te genieten van kunst en cultuur. Voor velen die geen eigen auto hebben of alleenstaand zijn is dit een uitermate prettige oplossing om uit te gaan. Mede door verminderde mobiliteit, isolement, financiële drempel en onbekendheid met het aanbod ondernemen ouderen minder vaak of in het geheel geen activiteiten op dit gebied. Terwijl de senioren toch een snel groeiende doelgroep vormen voor kunstinstellingen; veel vrije tijd, een steeds hoger opleidingsniveau, vaak nog zeer vitaal en middenin het leven staand. Deelname aan de Kunstbus is mogelijk voor iedereen in Nijkerk in de leeftijd van 55 jaar of ouder.

uHet programma 2008/2009 ziet er (onder voorbehoud) als volgt uit: De Drie Baritons, Brigitte Kaandorp en De Man van la Mancha. Alle optredens vinden plaats in Theater Orpheus te Apeldoorn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie