Toekomstscenario’s zwemwater onvolledig

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Raad wenst meer alternatieven

NIJKERK - De lang verwachte zwembadvisie van de gemeente is met weinig applaus ontvangen. Vrijwel alle raadsfracties waren het er over eens dat het college van B&W te weinig scenario’s heeft ontwikkeld. Het CDA noemde de nota ‘een mager stuk’.

door Peter Kerklingh

De twee collegevoorstellen (1. Instandhouding Bad Bloemendal en sluiting De Slag, nadat op de Hogeweg in Amersfoort een nieuw zwembad is gerealiseerd en 2. Sluiting van beide baden en vervangende nieuwbouw) moeten aangevuld worden met een mogelijke instandhouding van De Slag (ten koste van Bad Bloemendal) en instandhouding van beide baden op basis van energiebesparingen.

Tijdens De Mening van vorige week dinsdagavond, had elke politieke partij zijn eigen visie op de toekomstscenario’s. ChristenUnie/SGP vond de motivatie van het college onvoldoende en vroeg zich af of het tijdspad van de uit te werken voorstellen (eind 2008) niet nauwkeuriger aangegeven kon worden. Partij Nijkerk was van mening dat op grond van de ontwikkelingen in Amersfoort er nu maar eens knopen doorgehakt moesten worden. De VVD oordeelde dat één zwembad op termijn realistisch zou zijn, wenste beide baden open tot zeker 2010 en bekritiseerde de sluiting van De Slag, die als een ‘te gemakkelijke oplossing’ werd beschouwd. Hoevelaken Nú vond het allesbehalve vanzelfsprekend dat er geen toekomst voor De Slag is. HN zou ook een onderzoek willen als er op de Hogeweg niet een groot zwembad ontstaat, maar een kleiner bad. En wanneer er in Vathorst juist dat grote Amersfoortse zwembad wordt gebouwd! Hart voor Nijkerk pleitte voor het recreatieve karakter van zwembaden. PROgressief21 wenste ook meer scenario’s, vroeg zich af of de Hogeweg wel voldoende faciliteiten zou bieden en zette vervolgens in op een investering in duurzame energie. De één miljoen dividend van Nuon zou hierbij mooi van toepassing kunnen zijn. Het CDA tenslotte was bitter teleurgesteld in het rapport. De christendemocraten vonden dat er veel tijdverlies was opgetreden, want al in 2006 beloofde het college met een toekomstvisie te komen. Ook het CDA hield vol om alle opties te onderzoeken.

Verantwoordelijk wethouder Theo Manten verklaarde dat het financiële aspect in de visie van groot belang is. Hij herinnerde de raad aan de harde eis dat men niet bereid was om meer geld aan zwemwater uit te geven. Op dit moment kosten de baden de gemeenschap circa 800.000 euro per jaar. Ook de emotie moest volgens Manten uit de discussie. De wethouder bestreed de stelling dat de scenario’s te weinig onderbouwd waren. Hij verwees naar het rapport van Hopman van 2005, dat nog actueel zou zijn. In energiebesparing zag de wethouder evenmin veel heil, net zo min als een subsidieverlening voor recreatief zwemmen. Volgens B&W behoort dit niet tot de kerntaken van de gemeente.

Het raadsvoorstel zal op 26 juni in Het Besluit verder worden behandeld. De kans is groot dat er een amendement tot uitbreiding van de scenario’s zal komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie