Brandweer ook inzetbaar bij hartfalen

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De gemeente wil volgend jaar een begin maken met het project First Responder Brandweer. Doel van het plan is om na melding van een vermoedelijke reanimatie een hulpverlener heel snel bij het ongeval te laten zijn. Deze hulpverlener dient sowieso binnen acht minuten aanwezig te zijn, maar liever binnen vijf minuten.

Het is de bedoeling dat de hulpverleners nog vòòr de komst van de ambulance -die binnen vijftien minuten na de melding moet arriveren- kunnen beginnen met medische hulp. Reanimatie binnen vijf minuten kan soms levensreddend zijn.

De gemeente betrekt de EHBO in de plannen. Woordvoerder Oosterhof van de EHBO Nijkerk vindt dat zijn organisatie een coördinerende rol dient te vervullen. Hij pleitte voor meer AED’s (Automatische Externe Defibrillator) in de woonwijken, want ‘80% van de ongevallen vinden plaats in woonhuizen’, maar ook op bedrijventerreinen.

Portefeuillehouder burgemeester Gerard Renkema zag in de invoering van de First Responder Brandweer een degelijk voorstel en een flinke klus voor de brandweer, dat voornamelijk steunt op vrijwilligers. De gemeente stelt geld beschikbaar voor de aanschaf van snelle auto’s en haalt uit de Algemene Reserve de incidentele kosten voor 2008. Vanaf 2009 moet de FRB structureel met circa 32.000 euro in de boeken komen.

Renkema verzekerde de raad dat de FRB los staat van de aanrijdtijden van ambulances.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie