Extra geld VWS: Nijkerk zet in op kortere aanrijtijden van ambulances

11 juni 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Landelijk komen er op korte termijn 47 ambulances bij. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft dat besloten. Hij volgt hiermee een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gelderland kan rekenen op vijf extra ambulances, waarvan drie in de regio Gelderland Noord. Daarnaast komen er in de regio Utrecht extra ambulances bij.

Wethouder Bert de Graaf is bijzonder content met dit besluit. "De precieze financiële invulling stuurt minister Klink later deze maand naar de Tweede Kamer, maar we gaan er vanuit dat dit 'boter bij de vis' zal betekenen. Kort daarna verwachten we dat de provincies Gelderland en Utrecht de betrokken spreidingsplannen gaan herzien. Provincies en zorgverzekeraars worden dan niet langer gehinderd door een gebrek aan middelen." De wethouder geeft aan bij die besluitvorming nadrukkelijk op het vinkentouw te zullen zitten. "Er zijn nu te weinig ambulances in Nijkerk en directe omgeving, waardoor de verplichte aanrijtijd op veel plekken te vaak niet wordt gehaald. Met de toezegging van meer geld vanuit de rijksoverheid zijn verbeteringen van prestaties in Nijkerk mogelijk."

Overschrijding aanrijtijden

Wethouder De Graaf benadrukt dat minister Klink mede tot zijn besluit is gekomen omdat in diverse regio's binnen het huidige budget al van alles was gedaan om de aanrijtijden te bekorten. Het gaat dan om maatregelen als de inzet van ambulancemotoren, die worden bemenst door speciaal opgeleide verpleegkundigen. Aanvullende maatregel is ook het lokaal invoeren van de first responder brandweermensen die door de ambulancedienst worden opgeleid om als EHBO-er plus lokaal op te kunnen treden. Deze werkwijze is in 2007 in de regio 53 keer ingezet, met 31 keer een levensreddend resultaat.

Dynamisch ambulance management

Hulpverlening Gelderland Midden is in de regio verantwoordelijk voor de GGD, de ambulances de meldkamer en hulpverlening bij rampen. HGM werkt voor 16 gemeenten, met in totaal 650.000 inwoners en is één van de in totaal 25 Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV).

De ambulances staan niet altijd op een standplaats te wachten, de meldkamer geeft strategische plekken aan waar de ambulances naar toe moeten. Dit betekent dat ambulances uit Barneveld, in afwachting op een oproep steeds vaker tijdelijk in Nijkerk gestationeerd staan. Dit is positief voor de aanrijtijd in Nijkerk, dit laat ook het overschrijdingspercentage cijfer zien. In het eerste kwartaal van 2008 werd in 15,3% van de gevallen de norm van 15 minuten overschreden. In het eerste kwartaal van 2007 was dat percentage nog 21,9%.

advertentie
advertentie