Landstede verzorgt cursussen voor ouders

11 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Opvoeden...een hele kunst!

REGIO – Hoe lang laat je je kind televisie kijken en computeren? Hoe bescherm je je kind niet te weinig, maar ook niet teveel? En wat bijvoorbeeld te doen bij pesten, of bij overgewicht? Opvoeden is tegenwoordig niet eenvoudig. Alle goedbedoelde, maar vaak tegenstrijdige berichtgevingen in de media maken het er niet makkelijker op. In overleg met basisscholen geeft Landstede de cursus ‘Opvoeden… een hele kunst’

Opvoeden is actueel tegenwoordig. Het onderwerp wordt in de media aan alle kanten belicht, de politiek heeft er uitgesproken meningen over, en zelfs de minister van Volksgezondheid verdiept zich in de wijze waarop ouders hun kinderen zouden moeten opvoeden. Je zou er als argeloze moeder of vader helemaal onzeker van worden. Landstede verzorgt daarom in samenwerking met GGD/Coördinatiepunt Opvoeding, Icare, Stichting PROO (Primair Openbaar Onderwijs Noord-Veluwe vanaf september opvoedcursussen voor ouders van kinderen in verschillende leeftijdsgroepen in Nijkerk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Elburg.

"Elke ouder loopt zo nu en dan tegen een opvoedkundige vraag aan", vertelt docent Anky Luinenburg die de cursus ‘Opvoeden… een hele kunst’ in Elburg geeft. "En dat betekent dan helemaal niet dat ze het slecht doen, of dat hun kind het niet goed doet. Het is heel logisch dat zelfs de beste ouders er op sommige momenten behoefte aan hebben om met iemand anders over bepaalde opvoedkundige kwesties te praten."

De cursus behandelt in vier avonden verspreid over vier weken thema’s als grenzen stellen, straffen, belonen en conflicthantering. Ook komen zaken als feedback, verzorging, waarden en normen en bijvoorbeeld internet en televisie kijken aan bod. Desgewenst is er aandacht voor bijvoorbeeld kind en echtscheiding, kind en media, bedplassen of seksuele opvoeding. Tijdens elke cursus verzorgt een gastdocent van Icare of de GGD een onderdeel van een cursusles, met name over de zorg voor het kind. De ouders kunnen zelf ook onderwerpen aandragen. "We hebben bijvoorbeeld besproken hoe je om kunt gaan met ruzies tussen de kinderen onderling. En wanneer je je kind op welke manier moet loslaten: veel ouders zouden hun kinderen tegen alles willen beschermen, maar ze moeten ook de kans krijgen om weerbaar te worden. Ook hebben we met de ik-boodschap geoefend: op een duidelijke manier aangeven dat jij als ouder wilt dat je kind iets wel of niet doet."

"Goede communicatie is heel belangrijk. De cursus voldoet aan een behoefte. Soms zijn we zo intensief bezig dat we de tijd vergeten. Ouders blijken heel veel aan de cursus te hebben. Dat merk je terug aan termen als 'bewustwording', 'bevestiging' of bijvoorbeeld 'openhartigheid' waarmee de deelnemers een avond samenvatten. Dan weet je als docent waarvoor je het doet. Ouders kunnen hun ei kwijt, ze herkennen situaties van elkaar en ze vertellen soms dingen die ze nooit eerder verteld hebben. De docent pretendeert niet te weten hoe alles moet, maar is sturend in de cursus en biedt referentiepunten. De inbreng van de ouders kan heel groot zijn."

De opvoedcursussen worden aangeboden vanuit basisscholen, gedifferentieerd naar leeftijd van de kinderen: van 3 tot 6 jaar, van 7 tot 12 jaar en van 12 tot 16 jaar, afhankelijk van het aanbod. De cursussen hebben een preventieve werking en zijn open voor alle ouders.

Belangstellenden kunnen ook terecht op de Informatieavond op donderdag 19 juni van 18.00 tot 21.00 uur bij Landstede, Ledige Stede 31b, Elburg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie