Dagje uit met Rode Kruis Korps Nijkerk

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Het Rode Kruis Korps afdeling Nijkerk bood zaterdag zestig ouderen, zieken en mensen met een handicap, afkomstig uit de gemeente Nijkerk, een dagje uit aan. De reis ging per rondvaartboot naar Amersfoort. ’s Middags kwam het shantykoor ‘Ahoy’ aan boord om een optreden te verzorgen. Mede dankzij het mooie weer werd het een geslaagde dag.

Door Belinda van der Horst

Contacten

Alle gasten werden thuis opgehaald door Rode Kruisvrijwilligers en naar jachthaven ‘De Zuidwal’ gebracht, waar men ingescheept werd. Rond 9.30 gooide het schip de trossen los. De gasten werden vervolgens feestelijk onthaald op koffie met gebak. Het uitstapje is voor mensen die door ziekte of andere reden aan huis gebonden zijn ook de gelegenheid om weer eens oude bekenden te treffen. Maar er worden ook nieuwe contacten gelegd. “Uw dochter woont tegenover ons”, zegt een echtpaar tegen een mevrouw, die hen echter niet kent. Vervolgens ontstaat er een geanimeerd gesprek. Onverwachts brak de zon door de bewolkte lucht. Veel gasten en vrijwilligers begaven zich dan ook naar het bovendek om van het zonnetje en het fraaie uitzicht te genieten.

Rustig

Tussen de middag werd er een heerlijk diner geserveerd. “Ik heb in geen jaren zó lekker gegeten”, zegt een mevrouw. Voor veel alleenstaanden is het gezamenlijk gebruiken van de maaltijden al een prettige gebeurtenis. Dit jaar koos het Rode Kruis ervoor om ’s middags niet van boord te gaan, maar om entertainment aan boord te laten komen. Dat was een goede keus. Voor de gasten, die veelal op leeftijd zijn en meestal afhankelijk van een rolstoel zijn, is het vermoeiend om twee keer van boord te gaan en twee keer ingescheept te worden. Voor hen bood het programma nu meer rust.

Verpleegkundige

Het is gebruikelijk dat er tijdens het dagje uit een verpleegkundige aanwezig is voor het geval er aan de gasten medische zorg geboden moet worden. Bijzonder is dat de aanwezige verpleegkundige zelf ook vrijwilliger is geweest bij het Nijkerkse Rode Kruis Korps. Voor hem was het een jongensdroom om ambulancechauffeur te worden en dat heeft hij ook bereikt. Na jarenlang als ambulancechauffeur te hebben gewerkt, werd zijn interesse gewekt om als verpleegkundige te werken op de ambulance. Hij heeft zich hierin gespecialiseerd en ook deze wens kunnen realiseren.

Shantykoor Ahoy uit Amersfoort verzorgde ’s middags een gezellig optreden aan boord, wat door één van de leden op humoristische wijze aan elkaar werd gepraat. Rond 15.00 uur werd de terugtocht weer aanvaard en werd er een heerlijk ijsje aangeboden. Mevrouw Kinket, één van de gasten, riep alle vrijwilligers bijeen en sprak namens de gasten een dankwoord uit voor ‘Alle liefde en zorg’ die zij deze dag mochten ontvangen. Vervolgens bood ze de vrijwilligers een attentie aan. Met de haven in zicht begon het te onweren en te regenen, maar dat was echter van korte duur. Na afloop van het uitstapje verraste combi Harry Koelewijn alle gasten met een fraaie foto, die hij ’s morgens van hen gemaakt had.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie