Geslaagde vaartocht met 'Elkander'

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Traditiegetrouw wordt er op de laatste clubavond van ‘Club met Elkander’, voor mensen met een verstandelijke beperking, gevaren. Leden van Zeil- en Motorbootvereniging ‘De Zuidwal’ verlenen hieraan hun medewerking door hun boot hiervoor beschikbaar te stellen. Ook de brandweer is met hun reddingsboot aanwezig voor de veiligheid en om de feestvreugde te verhogen. Op 29 mei werd er ’s avonds weer een vaartocht naar Spakenburg gemaakt.

Door Belinda van der Horst

Foto

Leden van ‘Club met Elkander’ en hun vrijwilligers/begeleiders verzamelden zich bij de kantine van ‘De Zuidwal’ waar zij ingedeeld werden op de boten. Peter, Wilco en drie begeleiders waren te gast op de ‘Magda’. De slechtziende en slechthorende Peter was verleden jaar ook aan boord van de sleepboot. Toen stak hij hele verhalen af. Nu is hij stil en in zichzelf gekeerd. Hij antwoordt alleen op de vraag of hij iets wil drinken en eten. De begeleidster vertelt dat zijn moeder onlangs is overleden en dat dit een heel ingrijpende gebeurtenis voor hem is.

Wilco, met zijn grote glimlach en altijd zonnige humeur, praat echter de oren van je hoofd over zijn stage in zorgcentrum Arkemheen, zijn vriendinnen, zijn nieuwe baan, muziek en gitaarspelen. “Heb je me in de krant gezien op de foto?”, vraagt hij. Als ik bevestigend antwoord en zeg dat hij heel beroemd is in Nijkerk, lacht hij breeduit. Wilco gaat namelijk als medewerker in het nieuwe Petit Café aan de Oranjelaan werken. Af en toe pakt hij de hand van Peter vast. Een lief gebaar van genegenheid tussen beide jongens die zo vertrouwd zijn met elkaar. Beide wonen ze namelijk in hetzelfde huis.

Het is mooi weer en iedereen zit aan dek. De boot ‘Snoopy’ doet zijn naam eer aan en komt langszij met een bak vol snoep. Allemaal zitten we aan de spekkies en drop. Op de mededeling dat we de bak snoep maar aan boord houden klinkt een protesterend geluid van de andere boot. De reddingsboot van de brandweer ‘escorteert’ de boten op hun tocht. In Spakenburg aangekomen staat er op de kade een ijscowagen te wachten op de varensgasten. Iedereen krijgt een heerlijk ijsje met slagroom, wat gesponsord werd door Jan Geurtsen, Bert Engel en Klaas Bos.

Patat

Vervolgens gaan de boten weer terug. Aan Wilco wordt gevraagd of hij soms wil sturen. “Dan ga ik even zitten”, zegt de begeleider, die in het gangboord staat, tot grote hilariteit. Wilco draait enthousiast het stuurwiel rond en we zigzaggen over het water. Met een glimlach van oor tot oor volgt hij de aanwijzingen van de schipper op die hem probeert een rechte koers te laten varen. Hij glundert als hij hiervoor een compliment krijgt. Terug in de haven is het nog steeds mooi weer en gaat iedereen op het terras bij de kantine zitten. Dan komt het hoogtepunt van de avond, de patat die na afloop wordt aangeboden. Daar wordt volop van gesmikkeld. Na een dankwoord van ‘Club met Elkander’ is er alweer een einde gekomen aan deze happening, waar beide organisaties ieder jaar met veel plezier naar uitkijken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie