Theo Jellema geeft orgelconcert in Nijkerk

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De zomerconcertserie start dinsdagavond 10 juni in de Grote Kerk in Nijkerk. Het eerste orgelconcert zal gegeven worden door Theo Jellema, organist van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Hij zal het monumentale Nijkerkse orgel uit 1756 tot klinken brengen. De aanvang van het concert is 20.00 uur. De toegang is vrij; er zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Sonates van Domenico Scarlatti worden doorgaans op klavecimbel (of piano) gespeeld, maar op het orgel, kan dat? Tijdens het concert kan men dat zelf beoordelen, maar het is bekend dat de Italiaanse componist zelf ook orgel speelde. En als Scarlatti het goed doet op orgel, dan zeker ook een prelude en fuga uit het ‘Wohltemperirte Clavier’ van Bach. Van Bach zal ook de beroemde koraalbewerking van ‘Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ’ klinken. Ook andere componisten uit de zeventiende en achttiende eeuw komen in het concert aan bod, namelijk C.P.E. Bach (een zoon van J.S. Bach), J. Pachelbel, J.P. Kirnberger en G.F. Händel.

Theo Jellema werd geboren in 1955 en studeerde orgel aan het conservatorium van Groningen bij Wim van Beek. In 1978 behaalde hij zijn solodiploma met onderscheiding. Daarnaast behaalde hij het diploma muziektheorie. Van 1983 tot 1989 gaf hij les aan het conservatorium in Leeuwarden. Momenteel is hij als docent orgel en muziektheorie werkzaam aan de conservatoria van Groningen en Zwolle. Daarnaast treedt hij op als orgeladviseur en is hij regelmatig jurylid bij orgelconcoursen.

Jellema gaf orgelconcerten in verschillende Europese landen en in Japan. Hij maakte cd-opnames op diverse historische orgels. In verschillende stijlen voelt hij zich thuis; hij voerde zowel alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach als die van de twintigste-eeuwse componist Olivier Messiaen uit. In 2003 ontving hij de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie