Weidevogels redden met GPS-gestuurde grasmaaimachines

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Op het bedrijf van melkveehouder Kees van ’t Klooster in Nijkerk gaat donderdag 5 juni een prototype van een GPS-gestuurde maaimachine het veld in. Daarmee wordt het mogelijk dat boeren volledig automatisch om weidevogelnesten heen maaien.

De GPS-gestuurde maaimachine komt voort uit een innovatieproject van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. De agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de GPS-maaimachine. Met geld van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben onderzoekers van Wageningen UR samen met de onderneming Opticrop/Agrovision BV het idee verder uitgewerkt.

Het resultaat is een prototype van een GPS-gestuurde grasmaaimachine. Hierbij geeft een vogelvrijwilliger via een palmtop door waar de nesten zich in een weiland bevinden, om welke weidevogelsoort het gaat en hoe het nest er bij ligt. Als de boer of loonwerker later het gras maait krijgt hij via een GPS-apparaat op de trekker een waarschuwing als de maaimachine in de buurt van een nest komt. Ook ziet hij op een schermpje de exacte ligging van het nest. De prototype kan nog niet volledig automatisch de trekker en de maaimachine aansturen maar hiervoor is nu wel de basis gelegd.

De software is zo gemaakt dat in een later stadium een koppeling mogelijk is met een centraal gegevensbestand met weidevogelgegevens van Landschapsbeheer Nederland. Dit heeft voor vrijwilligers die de nestbescherming uitvoeren als voordeel dat gegevens niet nogmaals hoeven te worden overgetypt. Ook is de software zo gemaakt dat bij een vervolgtraject een koppeling is te maken met het bedrijfsmanagementsysteem van de melkveehouder.

Het prototype van de GPS-gestuurde maaimachine is nog niet praktijkrijp. Het is de ambitie om via een vervolgproject er voor te zorgen dat binnen 5 jaar een volledig automatische aansturing van zowel trekker als maaimachine in de handel verkrijgbaar is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie