Veel nieuwe wensen en plannen in 2009

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De gemeente wil 2009 voor € 4,7 miljoen nieuwe wensen uitvoeren. Dat staat in de kadernota 2009-2012. Zoals het er nu naar uit ziet is er onvoldoende geld om alle wensen uit te voeren en zal de raad bij de begrotingsbehandeling in oktober 2008 keuzes moeten maken.

De kadernota is een voorbereiding op de begroting 2009-2012. In de kadernota inventariseert het college plannen en wensen en de kosten daarvan. Nieuwe wensen zijn bijvoorbeeld: voortzetting van buurtbemiddeling, uitbreiding hulpverlening brandweer (defibrillatoren voor hartreanimatie), een tunnel onder de spoorlijn bij de Amersfoortseweg, investeringen voor peuterspeelzalen, een permanent gemeenteloket voor schuldhulpverlening, natuurontwikkeling (herstel beken, poelen en streekeigen planten), verharden manifestatieterrein Hoevelaken en verbeteren van de verkeersveiligheid op de kruising Zeedijk-Berencamperweg.

Ook geeft de kadernota een beeld van de te verwachten inkomsten van de gemeente en de tegenvallers en meevallers ten opzichte van eerdere ramingen. Hieruit blijkt dat - om alle wensen uit te kunnen voeren - eenmalig € 4 miljoen nodig is uit de Algemene Reserve en er een structureel tekort van € 700.000 is. Daarbij is uitgegaan van een prijspeilstijging van 4,5% en een mede daaruit volgende stijging van de gemeentelijke belastingen van 4,3%.

Op dit moment is echter nog niet duidelijk hoe hoog de uitkering van het Rijk precies zal zijn en kunnen er mee of tegenvallers komen. Bij de begrotingsbehandeling in oktober 2008 is dat wel duidelijk en zal de raad op basis van alle gegevens een keuze kunnen maken wat er uitgevoerd zal worden.

advertentie
advertentie