Provincie laat vervoerder betalen voor busstakingen

4 juni 2008 om 00:00 Nieuws

ChristenUnie Gelderland tevreden met antwoord Gedeputeerde

REGIO - De Gelderse ChristenUnie is tevreden met het antwoord van Gedeputeerde mevrouw Van Haaren dat de door busstakingen niet gereden bus- en trein-ritten ook niet door de provincie worden betaald aan de vervoerders. Dat werd duidelijk tijdens de vergadering van Provinciale Staten van woensdag 28 mei waarin de ChristenUnie hierover vragen stelde aan het college van Gedeputeerde Staten.

Als provincie hebben we met de vervoerders contractuele afspraken gemaakt over het aantal uit te voeren ritten. Door de stakingen worden deze afspraken niet geheel nagekomen. Als ChristenUnie zijn we van mening dat de niet gereden ritten dan ook niet door de provincie betaald hoeven te worden, aldus Statenlid Plug. Gedeputeerde mevrouw Van Haaren gaf in haar beantwoording aan dat ze op dezelfde lijn zit als de ChristenUnie fractie en dat ze dit vorige week al dit heeft laten weten aan de vervoerders.

De ChristenUnie stelt zich op het standpunt dat de provincie geen rol speelt in de CAO-onderhandelingen bij het Openbaar Vervoer. Over de inhoud van de CAO wil de partij dan ook geen uitspraken doen. Het gaat erom dat de provincie opdrachtgever is van de openbaar vervoersbedrijven en daarom toeziet op de naleving van de gemaakte afspraken. Deze concessies houden in dat alleen feitelijke ritten worden betaald. Dat door de stakingen ritten uitvallen is zaak voor de openbaar vervoersbedrijven, niet voor de provincie, aldus Statenlid Plug van de ChristenUnie Gelderland. Door de beantwoording van de gestelde vragen door de ChristenUnie werd de door de VVD ingediende motie overbodig. Ook de andere twee ingediende moties konden niet op een meerderheid rekenen.

advertentie
advertentie