Opnieuw blokkade bij Friesland Foods Nijkerk

31 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Vrijdag hebben boeren opnieuw een blokkade ingesteld bij het distributiecentrum van Friesland Foods in Nijkerk. Daardoor kan er geen melk of zuivelproduct aan supermarkten worden geleverd. De actiegroep is vrij klein. Het gaat om circa 50 boeren die uit alle delen van het land afkomstig zijn. Ze lossen elkaar af en willen de actie in ieder geval voortzetten tot zaterdag 12 uur.

Vrijdagochtend hebben de actievoerders met een woordvoerder van de directie van Friesland Foods, Rob van Dongen, gesproken. Maar de partijen zijn daardoor niet nader tot elkaar gekomen.

Actieleider Jaap Majoor uit het Friese Oldeholtwolde stelt dat de actie van de DBB in veel Europese landen wordt nagevolgd. ,In Duitsland zijn boeren in actie gekomen. Ook in Oostenrijk en Zwitserland. In Italië wordt erover nagedacht en ook in Frankrijk worden diot weekend acties voorbereid. In Frankrijk zullen de acties een stuk harder zijn. Er is dus duidelijk iets gaande onder Europese boeren."

Majoor maakte ook de doelen van de actie duidelijk. ,,Wij moeten nu onder de kostprijs werken. Maar de detailhandel werkt met een rendement van 22 procent en de zuivelfabrikanten hebben een rendement van ongeveer 17 procent. Die verhouding ligt scheef en de boeren betalen het gelag. Die rendementen kunnen ook anders worden verdeeld. Anders verdwijnen er steeds meer boeren en blijven er een paar megabedrijven over. Dat willen we de consumenten duidelijk maken. Wij willen een prijs die kostyendekkend is. Wij willen ook van tevoren over de prijs onderhandelen. En we willen de productie reguleren. Als er meer vraag is moet de productie omhoog en als er minder vraag is, kan de productie omlaag."

De directie van Friesland Foods heeft inmiddels een persverklaring uitgegeven. Daarin worden de acties van DBB afgewezen. ,,Deze acties leiden tot aanzienlijke schade voor alle aangesloten boeren die aan Friesland Foods leveren.

Sybren Attema, voorzitter van het bestuur van Zuivelcoöperatie Friesland Foods: "De afgelopen jaren hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden tussen delegaties van het bestuur en de concerndirectie van Friesland Foods en vertegenwoordigers van de DDB. Daarin heeft Friesland Foods herhaaldelijk aangegeven de zorgen van de DDB te delen over de inkomensontwikkeling van de melkveehouderij. Echter de methode van actievoeren en de eis voor het betalen van een kostendekkende melkprijs wijst Friesland Foods af. Friesland Foods is een coöperatie. Via de bestaande ledenorganen kunnen de leden hun standpunten bekend maken. Dit heeft Friesland Foods herhaaldelijk aangegeven."

Friesland Foods vindt de oplossing die de DDB aandraagt niet realistisch. De DDB wil een melkprijs vaststellen, op basis van een theoretische kostprijs-berekening, waarvoor een coöperatie / onderneming de melk van de melkveehouders moet afnemen. Vervolgens moet de coöperatie / onderneming de producten boven die prijs zien te verkopen.

De politie hield toezicht op de acties, maar zag geen aanleiding om in te grijpen, omdat alles rustig verliep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie