Eerste stappen in ontwikkeling Centrum Jeugd en Gezin

28 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het college heeft in overleg met de beoogde partners van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een eerste verkenningsnotitie opgesteld. Met het centrum krijgt Nijkerk een toegankelijk loket waar jeugd tot 23 jaar, hun ouders en professionals terecht kunnen met vragen over opgroeien en opvoeden. De gemeente heeft hierbij de rol van regisseur. Het college wil de raad vanaf het begin bij de ontwikkeling van het CJG betrekken, en bespreekt deze notitie tijdens De Ontmoeting van 5 juni. De opmerkingen van de raad worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van het CJG.

Het CJG komt voort uit het beleidsprogramma van minister Rouvoet van het ministerie van Jeugd & Gezin. Het is de bedoeling dat in 2011 elke gemeente in Nederland een CJG heeft. Het ministerie stelt de gemeente Nijkerk daarvoor extra geld ter beschikking. Het is de bedoeling dat verschillende partijen op het gebied van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, maatschappelijk werk en eerstelijnszorg (bijvoorbeeld huisartsen) gaan samenwerken in het CJG Nijkerk. Het geplande gezondheidscentrum Spoorkamp is de beoogde locatie voor het centrum.

Juiste voordeur

In de notitie wordt in grote lijnen geschetst welke diensten het centrum wil bieden aan kinderen en jongeren tot 23 jaar, hun ouders en aan professionals, welke partners worden betrokken en hoe het centrum kan worden georganiseerd. De in het samenwerkingsverband betrokken partners kiezen voor een loket dat wordt aangestuurd door de gemeente. Over welke partijen verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse aansturing en de coördinatie van de zorg moeten nog verdere afspraken worden gemaakt. Het CJG wil voor iedereen een juiste 'voordeur' bieden. Vanuit het stedelijk loket zal het CJG gebruik maken van bestaande voorzieningen, zoals huisartsen, scholen en consultatiebureaus. Maar het CJG kan voor jongeren bijvoorbeeld ook een virtueel loket in de vorm van een chatbox of sms gaan inrichten. Zo beschikt het CJG over meerdere 'ingangen en voordeuren', waarbij wordt samengewerkt als één centrum.

Na bespreking in de raad wordt de verkenningsnotitie verder uitgewerkt in een startnotitie, waarin het CJG Nijkerk meer concreet wordt uitgewerkt. Als de raad de startnotitie heeft goedgekeurd wordt het CJG verder in de steigers gezet.

CJG

Nijkerk wil uiterlijk 2011 beschikken over een makkelijk bereikbaar en herkenbaar inlooppunt waar kinderen, jongeren en ouders met al hun vragen over opgroeien en opvoeden terecht kunnen. Het CJG moet dé vraagbaakfunctie voor allerlei opvoedvragen bieden. Bij problemen moet er ook snel en adequaat hulp geboden kunnen worden. De samenwerking tussen de hulpverleners van verschillende zorgorganisaties speelt daarbij een belangrijke rol. De insteek daarbij is: één gezin, één plan. Naast informatie en advies heeft het CJG dus ook een signaalfunctie, leidt het mensen naar de juiste hulp en vindt coördinatie van de zorg plaats.

advertentie
advertentie