Ontspoorde chloortrein trekt wissel op oefening Rode Kruis

28 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Het Rode Kruis afdeling Nijkerk hield op 22 mei een ontruimingsoefening in wijkcentrum Corlaer, met medewerking van politie, toneelvereniging Hierna Beter, jongeren en beheerders van het wijkcentrum. Reden van de ontruiming was een ontspoorde chloortrein, waarbij dampen vrijkwamen. Hoewel de oefening nog geëvalueerd moet worden, mag op voorhand geconcludeerd worden dat de hulpverleners hun gezag meer moeten laten gelden en de communicatie beter moeten afstemmen naar de geëvacueerden.

Door Belinda van der Horst

Schilder

Bij het wijkcentrum staat buiten een schilder de hoofdingang, die afgezet is met lint, te schilderen. Het lijkt toeval dat hij net op het moment van de oefening aan het werk is, maar het is een opgezet plan. In deze ‘val’ wordt diverse keren ingetrapt, want de schilder kan (voorlopig) ongestoord zijn werk doen. Hij is echter toneelspeler én heeft toevallig zelf een schildersbedrijf. Rond 20.15 uur arriveren twee agenten en begeven zich naar de ruimte waar de toneelspelers en de jongeren zich bevinden. Na de summiere mededeling van een agent dat er een trein is ontspoord, de vrijgekomen dampen richting wijkcentrum drijven en dat men geëvacueerd wordt, valt er een stilte waarbij iedereen elkaar onzeker aankijkt. Als één van de dames zegt dat ze naar haar man wil, barsten bij de anderen de (gekste) vragen los. Eén persoon rent naar buiten en wordt weer opgehaald. De schilder is nog steeds aan het werk.

Het Rode Kruis arriveert met een busje en personenwagen. De vrijwilligers dragen echter geen uniform en zijn zodoende ook niet als hulpverlener herkenbaar, wat voor verwarring zorgt. Een agent noteert hoeveel personen afgevoerd worden en hoeveel er zich nog in het gebouw bevinden. Er moeten 16 personen geëvacueerd worden. De eerste groep wordt naar het Rode Kruisgebouw gebracht. Eén van de geëvacueerde jongeren verstopt zich onder een auto. Wanneer een rolstoelgebruiker naar buiten wordt gebracht, stoot deze tegen een bus ontvlambare stof (terpentine) van de schilder. De schilder wijst de hulpverleners hierop, maar krijgt geen reactie. De schilder wordt uiteindelijk verzocht met zijn werkzaamheden te stoppen.

Gezag

Een groot aantal mensen worden erg balorig en verspreiden zich door het hele gebouw. Hierdoor is het overzicht weg. De ontruiming verloopt dan ook ongeordend. Met de aanwezigen die niet weg willen gaan de hulpverleners teveel in discussie. De hulpverleners moeten hun gezag meer laten gelden en de mensen afvoeren. Marten Knevel, coördinator Rode Kruis, trad zeer kordaat op tegen de rumoerige toneelspelers toen ze bij het Rode Kruisgebouw arriveerden. Binnen werd de groep opgevangen en was er koffie. Eén van de geëvacueerden kreeg zgn. een epileptische aanval, wat door de vrijwilligers goed werd opgevangen. De oefening zal nog met de deelnemers geëvalueerd worden. Op voorhand mag geconcludeerd worden dat de hulpverleners hun gezag meer moeten laten gelden en de communicatie beter moeten afstemmen naar de geëvacueerden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie