Politiek Gelderland kritisch tegenover 'Plan Hulckesteijn'

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

ARNHEM/NIJKERK (APA) – De Gelderse politiek staat kritisch tegenover het plan om camping Nieuw Hulckesteijn in Nijkerk nieuw leven in te blazen. Eigenaar Recreatie Gemeenschap Veluwe (RGV) wil de kampeerplaats omtoveren tot een park met vierhonderd luxe recreatiewoningen en bovendien de jachthaven uitbreiden.

Dit tot grote woede van de caravanbewoners, die tijdens de behandeling van de provinciale commissievergadering ruimtelijke ordening massaal naar Arnhem kwamen. Zij zijn, wanneer de plannen doorgaan, gedwongen van de camping te vertrekken.

De bewoners krijgen de volledige steun van statenlid Toine van Bergen van Groep van Bergen/Solidara, een afsplitsing van de SP. Van Bergen sprak over een ‘asociaal plan’. Ook de SP zelf plaats kanttekeningen bij de voornemens van RGV om een nu ‘sociaal bloeiende’ camping zo drastisch aan te pakken.

De PVDA vindt eveneens dat er in de plannen te weinig rekening wordt gehouden met de ‘menselijke component’. "Die is namelijk heel belangrijk", aldus PVDA-er Bosman, doelend op de belangen van de caravanbewoners. Voor de fracties van D66 en GroenLinks hoeft de uitbreiding van Hulckensteijn niet.

Woordvoerder Oosting van de Gelderse Milieufederatie is fel gekant tegen de renovatie van de camping. De kampeerplaats ligt namelijk binnen kwetsbare natuur. "De kans bestaat dat er een dorp komt met bungalows van tien meter hoog in drie lagen. En verder is er nog de uitbreiding van de jachthaven", spreekt Oosting zijn afkeuring uit. Die ontwikkelingen leiden volgens de Milieufederatie tot een extensieve bebouwing, meer verstening en meer verkeer in de polder.

De insprekers, die namens de caravanbewoners tijdens de vergadering het woord voerden, voelen er niets voor om mogelijk naar een andere campingplek te verhuizen. "Het is een camping vol emotie, vol verleden. We willen niet dat ze ons dit zomaar afpakken", aldus een van de bewoners. Bovendien nemen zij het de RGV kwalijk dat die met hen nooit overleg heeft gevoerd. "We moesten op internet lezen dat die plannen er waren".

Het provinciebestuur stelt zich in beginsel positief op tegenover de herontwikkeling van Hulckesteijn. Maar gedeputeerde Co Verdaas zegt dat Gelderland ‘nog nergens mee heeft ingestemd’. "We zullen kritisch naar de plannen kijken. Er dient bijvoorbeeld eerst onomstotelijk te worden aangetoond of er wel behoefte aan bungalows is".

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie