Klaas Hoekstra genomineerd voor Helpende Hollander Award 2008

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Klaas Hoekstra, oud-directeur van zorgcentrum Arkemheen, is genomineerd voor de Helpende Hollander Award 2008. Hij is één van de circa dertig personen die deze nominatie in ontvangst mag nemen. Nederland Helpt is een (christelijk) platform voor hulpverlenend Nederland. Het programma van de Evangelische Omroep (EO) wil laten zien hoe Nederlanders, bekend of onbekend, zich inzetten voor een goed doel en mensen aanzetten zelf ook actie te ondernemen.

Door Belinda van der Horst

Israël

De EO zendt eind december een feestelijke Awardaflevering uit met alle genomineerde Helpende Hollanders van het afgelopen jaar. Daarin kiest een professionele jury drie finalisten voor de Award. Klaas Hoekstra, oud-directeur van zorgcentrum Arkemheen, zet zich ondermeer in voor Israël. Dit land is op dit moment één van de grootste brandhaarden ter wereld. Israël leeft al vele jaren onder hoogspanning door de constante dreiging van oorlog en aanslagen. Regelmatig wordt de wereld opgeschrikt door het aanhoudende geweld. Hoekstra werkte een paar jaar geleden in Israël mee aan de afbouw van een kindertehuis voor Palestijnse gehandicapte kinderen. Hiermee bereikte de ellende opeens de drempel van zijn voordeur. Eenmaal terug in Nederland kon hij dit maar moeilijk loslaten. Hij richtte het ondernemersplatform ‘Christenen voor Israël’ op, een platform waarmee een groep Nederlandse ondernemers verschillende projecten in Israël financiert en kennis levert aan deze initiatieven.

Opvangtehuis

Een voorbeeld van een dergelijk initiatief is het project Sdebar; een opvangtehuis voor (ex) criminele jongeren, midden in de woestijn. Door de constante dreiging van oorlog en geweld leven veel jongeren in Israël in een voortdurend wantrouwen naar de wereld om hen heen. Hierdoor belanden velen van hen in een negatieve spiraal van drugs en criminaliteit en uiteindelijk in de gevangenis. Sdebar biedt het enige alternatief: een plek waar deze jongeren heen kunnen ‘vluchten’. Een plek waar ze samen op een veilige manier een beroep kunnen leren en misschien nog belangrijker: waar ze leren lief te hebben.

Puppy

In de minisamenleving van Sdebar is liefde namelijk nog een belangrijk begrip. Naast een aantal nieuwe ‘broers’, krijgen alle jongens bij binnenkomst bijvoorbeeld een puppy, dat naast zorg en aandacht vooral veel liefde vraagt. Door de zorg van deze jongeren voor hun eigen puppy komt er van binnenuit een veranderingsproces op gang. Hoekstra heeft het met zijn eigen ogen gezien: "Ik heb emotioneel beschadigde jongeren zonder zelfrespect zien veranderen in liefhebbende mensen met een onderlinge band." Nederland Helpt brengt deze week een bezoek aan Sdebar, om ook eens positieve berichten uit Israël in beeld te brengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie