Doortrekken van A30 naar A28 afgeblazen

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De A30 zal niet worden doorgetrokken naar de A28 nabij Nulde. Dit concludeert het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van een onafhankelijke deelstudie.

Door Peter Kerklingh

Het gemeentebestuur is sterk voorstander van een snelwegverbinding tussen de A1 en de A28, die door middel van het doortrekken van de A30 bij Barneveld naar de A28 gerealiseerd zou kunnen worden. In het collegeprogramma 2006 – 2010 ‘Werk maken van Woorden’ is dit onderwerp met name genoemd. Ook de werkgeversorganisatie VNO/NCW Valleiregio en de VNO/NCW Noord-Veluwe zien veel heil in een verbinding tussen de beide snelwegen.

Doel van het onderzoek was te onderzoeken hoe het overbezette knooppunt Hoevelaken ontlast zou kunnen worden. Voor Nijkerk was tevens van belang het verminderen van sluipverkeer door de gemeente. De studie richtte zich uitsluitend op de verkeerskundige haalbaarheid en niet op de aanleg van exacte tracés.

Er zijn twee varianten onderzocht: Van Barneveld naar de A28 aansluiting Nijkerk en de variant van Barneveld naar de A28 aansluiting Nulde. Ten aanzien van het verkeer is met alle relevante ontwikkelingen rekening gehouden.

De conclusies van het onderzoek laten zien dat er slechts sprake is van een lichte afname van de verkeersintensiteit op de A1 tussen Barneveld en knooppunt Hoevelaken. Wel neemt de verkeersdrukte op de A28 ten noorden van het knooppunt Hoevelaken iets af. Verder blijken er nauwelijks verschillen te zijn tussen de beide varianten. Tenslotte – tevens de meest belangrijke reden – geven beide varianten haast geen verlichting op de problematiek van het knooppunt Hoevelaken.

Het college van B&W schaart zich achter het rapport. "Wij beschouwen het onderwerp doortrekken A30 hiermee als afgedaan", licht wethouder Lambooij toe.

Pas wanneer Almere buitengewoon sterk gaat groeien zal de discussie over een doortrekken opportuun worden. Deze zogenaamde ‘Schaalsprong Almere’ wordt dan bestudeerd in de periode tot 2030. Zeer binnenkort wordt gestart met twee nieuwe planstudies teneinde de congestie op en rond het knooppunt Hoevelaken te verminderen: de eerste gaat over de driehoek A1 – A27 – A28. Onder voorbehoud van procedures is het de bedoeling dat er vanaf 2010 of 2011 wordt gewerkt aan de verbetering van de bereikbaarheid op het rijkswegennet in het gebied Driehoek A1-A27-A28 inclusief Knooppunt Hoevelaken. Naar verwachting eind van dit jaar volgt de planstudie voor de Knooppunten Hoevelaken, Knooppunt Eemnes en de A28.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie