Avondvierdaagse Hoevelaken binnenkort van start

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN – Over anderhalve week is het weer zover, dan gaat de Avondvierdaagse in Hoevelaken voor de 29e keer van start. Van 2 t/m 5 juni zal een groot aantal wandelaars op pad gaan voor een fikse wandeltocht van vier achtereenvolgende avonden door Hoevelaken en haar prachtige omgeving.

Tekst en foto's door Gerrit Steen

De inschrijving voor deelname aan de Avondvierdaagse is mogelijk op vrijdag 30 mei in de sporthal aan het Ridderspoor van 19.00 tot 21.00 uur. Tevens is er, voorafgaande aan de start van de vierdaagse, een inschrijfmiddag gepland op maandag 2 juni van 14.30 tot 16.00 uur, eveneens in de sporthal aan het Ridderspoor. De kosten voor deelname aan de vierdaagse bedragen 4 euro per persoon. Houders van wandelboekjes worden vriendelijk verzocht deze op de eerste wandelavond in te leveren op het startbureau bij Hennie Schipper.

Kleinhoven

Evenals voorgaande jaren is de start van de vierdaagse bij sportcomplex Kleinhoven, vanaf het voetbalveld van SC Hoevelaken. Er zijn drie verschillende routes uitgezet die door de wandelaars gelopen kunnen worden. Op verzoek van veel Hoevelakers werd vorig jaar de Avondvierdaagse-intocht weer begeleid met echte en sfeervolle fanfaremuziek. Iedereen was het er vorig jaar eigenlijk wel over eens, dit is dé manier om een Avondvierdaagse feestelijk af te sluiten. Met fanfaremuziek, applaus, bloemen, snoep en cadeaus werd een record aantal deelnemers (maar liefst 1087 wandelaars) in één lang lint feestelijk over de Wiekslag en de Brink geleid.

Intocht vanaf Veenwal

Voorzitter Bert van de Bunt van de Avondvierdaagse: “We hebben dit jaar de Showband Animato uit Hooglanderveen en de Fanfare Concordia uit Nijkerkerveen voor de intocht op donderdagavond gecontracteerd. De plek van vertrek is hetzelfde gebleven. Dus niet vanaf Intres maar vanaf het sportcomplex aan de Veenwal bij de Mixed Hockeyclub Hoevelaken. Op de parkeerplaats aan de Weidelaan is voldoende ruimte om de auto’s van de fanfarekorpsleden en andere belangstellenden neer te zetten. Via de Veenlanden, de Kantemarsweg en de oversteek van de Oosterdorpsstraat naar de Parklaan worden de wandelaars via de Wiekslag en de Brink onder muzikale begeleiding van de fanfarekorpsen naar Sportcomplex Kleinhoven begeleid.”

Afstanden

De af te leggen afstanden zijn ongewijzigd gebleven en leiden zowel door Hoevelaken als buiten de bebouwde kom. Zo is er een route van 5 kilometer per avondloop uitgezet voor de leerlingen vanaf basisschoolgroep 3 en 4. De route van 10 kilometer per avond gaat iedere keer van start voor de jongens en meisjes vanaf groep 5 van de basisschool. Voor de wat meer getrainde lopers is er tot slot de wandeltocht over 15 kilometer. Veel deelnemers hieraan, gebruiken deze afstand om zich voor te bereiden op de Vierdaagse van Nijmegen of op de Vierdaagse van Apeldoorn. Voor alle lopers geldt dat alle afstanden op alle vier achtereenvolgende avonden succesvol afgelegd moeten worden, waarna de wandelaars op donderdag 5 juni in de kantine van het sportcomplex hun welverdiende medaille in ontvangst mogen nemen.

Starttijden

De starttijden vanaf sportcomplex Kleinhoven zijn voor de 5 en de 10 kilometer-wandelaars vastgesteld om 18.30 uur. De deelnemers aan de wandeltocht van 15 kilometer worden dagelijks een half uur vroeger verwacht en zullen om 18.00 uur het startschot horen klinken. Op alle fronten melden zich jaarlijks meer deelnemers aan, er zijn meer groepen én er zijn meer individuele inschrijvingen. Met name het grote aantal inschrijvingen van bewoners uit Nijkerkerveen en Zwartebroek is opvallend. Bert van de Bunt: “Om de onderlinge band binnen een vereniging te versterken is deelname aan de Avondvierdaagse een uitstekend middel. Ook de mensen uit Nijkerk zijn natuurlijk van harte welkom!”

EHBO

Net zoals voorgaande jaren zal ook de EHBO aanwezig zijn om mensen te helpen die blessures op (dreigen te) lopen tijdens de Avondvierdaagse. De laatste jaren hoefden ze gelukkig maar weinig keren in actie te komen, maar een goede ondersteuning blijft te allen tijde belangrijk. De EHBO-ers zijn mobiel en zullen tijdens de Avondvierdaagse langs de verschillende routes rondrijden om mensen onderweg adequaat te kunnen helpen.

Verkeersregelaars

Met behulp van twintig verkeersregelaars wordt getracht de Avondvierdaagse zonder ongelukken te laten verlopen. Bert van de Bunt: “We doen er alles aan om de veiligheid van de deelnemers zoveel mogelijk te waarborgen. We streven ernaar om op iedere oversteekplaats twee verkeersregelaars te plaatsen die het verkeer tegenhouden. Maar die regelaars kunnen natuurlijk niet alles. Het is ook zaak van de begeleiders en ouders om een oogje in het zeil te houden en de kinderen goed in de gaten houden. Dat begint al door de ouders te verdelen over de groepen, zodat ze niet alleen voor- of achteraan lopen, maar verspreid over de groep waardoor ze beter overzicht kunnen houden.”

Politie

Gebiedsagent Gijs van Veldhuizen vult aan: “Voor de wandelaars is het natuurlijk niet alleen een sportief maar ook gezellig evenement. Om het gezellig te houden wil ik de wandelaars er op wijzen om tijdens het wandelen de eigen veiligheid niet uit het oog te verliezen. Ook dit jaar zullen wij weer ons best doen om de veiligheid voor ieder te waarborgen, maar daar kunnen we wel hulp bij gebruiken. Daarbij wil ik het advies meegeven dat de wandelaars voor hun eigen veiligheid het beste aan de linkerzijde van de weg kunnen lopen (tegen het verkeer in) en de aanwijzingen van de verkeersregelaars en de politie op te volgen. Weggebruikers zou ik willen verzoeken rekening te houden met de Avondvierdaagselopers en hun rijgedrag daar op aan te passen. Liever een paar minuten later op de plaats van bestemming dan door een onbezonnen actie onnoemelijk leed te veroorzaken. Ik wens alle deelnemers veel wandelplezier toe.”

De routebeschrijvingen van de Avondvierdaagse zijn vanaf vrijdag 23 mei te vinden op de website van deze krant, www.destadnijkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie