Ruim 450 huurwoningen worden Meerkeuzewoning

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Woonstichting Nijkerk (WSN) heeft per 1 mei 488 van haar huurwoningen voorzien van het label Meerkeuzewoning (MKW). Dit houdt in dat de huurder zelf mag bepalen of hij de woning huurt of koopt. Naast ‘gewoon’ huren biedt WSN de volgende varianten: Koopgarant, Kooprecht, Huurzeker en Huurvast. Op maandag 19 mei en dinsdag 27 mei organiseert WSN voorlichtingsavonden voor geïnteresseerde huurders.

Bertus Rakhorst, directeur-bestuurder bij WSN is blij met de forse uitbreiding van het aantal Meerkeuzewoningen. Bertus Rakhorst: “Met het labelen van een woning tot Meerkeuzewoning krijgen zowel huidige huurders als nieuwe bewoners de mogelijkheid om in te spelen op hun persoonlijke woonwensen.” Daar merkt hij wel bij op: “Sinds de regering in 2007 heeft besloten de huurverhoging te koppelen aan het inflatiecijfer, behoren onverwacht grote huurverhogingen tot het verleden en blijken de twee huurvarianten voor veel huurders niet meer interessant.”

Koopgarant en Kooprecht

Deze twee vormen van koop, waarbij WSN kopen van een woning betaalbaar maakt, winnen daarentegen steeds meer aan belangstelling. Onder de naam Koopgarant krijgt de bewoner de mogelijkheid een woning te kopen voor een prijs die 25% lager ligt dan de marktwaarde. En dat scheelt natuurlijk in de maandlasten. Daar staat tegenover dat de koper bij verhuizing de woning weer aanbiedt aan WSN en de waardeontwikkeling samen wordt gedeeld, dus ook een eventueel verlies. Deze vorm heet niet voor niets Koopgarant, want WSN koopt de woning gegarandeerd terug. Bij Kooprecht koopt men de woning voor 100% van de marktwaarde. De waardeontwikkeling is geheel voor de koper, zowel positief als negatief. Kortom, minder zekerheid, maar ook kans op meer waardeontwikkeling. Ook bij Kooprecht geldt dat de bewoner bij verhuizing de woning eerst aan WSN dient aan te bieden; WSN heeft daarbij het eerste recht van koop.

Informatieavond MKW

De bewoners van de nieuw gelabelde Meerkeuzewoningen zijn hiervan door WSN per brief op de hoogte gesteld. Op www.wsnijkerk.nl staat de lijst Meerkeuzewoningen 2008. Op maandag 19 en dinsdag 27 mei organiseert WSN een voorlichtingsavond voor geïnteresseerde huurders. De bijeenkomst vindt plaats in verenigingsgebouw De Schakel (Oranjelaan 10) en begint om 19.30 uur. Ook huurders die in een eerder benoemde Meerkeuzewoning wonen en overwegen deze te kopen zijn welkom.

In de loop van 2008 verwacht WSN nog eens ruim 130 woningen tot Meerkeuzewoning te labelen. Daarnaast wijst WSN dit jaar nog 91 van haar woningen aan voor definitieve verkoop. De huidige huurders van deze woningen kunnen ervoor kiezen hun woning te kopen. Bij de eerstvolgende mutatie worden de woningen alleen nog te koop aangeboden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie