'Blijf niet zitten met overgewicht'

20 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Psychologen Sjaak Weel en Carola Buijtenhuis van Vital Human Resource geven op vrijdag 23 mei een lezing over hun nieuwe gewichtsprogramma. Dit programma heeft het thema ‘Blijf niet zitten met overgewicht’. Naast voeding en beweging staat de psychische gezondheid centraal. Een ervaringsdeskundige vertelt hoe zij het gewichtsprogramma ervaren heeft. De lezing vindt plaats bij- en in samenwerking met boekhandel Roodbeen, van 20.00 – 22.00 uur.

Door Belinda van der Horst

Drs. Sjaak Weel is eigenaar van Vital Human Resource en werkzaam als psycholoog. Zijn praktijk houdt zich naast gewichtsproblematiek onder meer bezig met eerstelijns psychologische hulpverlening en arbeidsgerelateerde problemen. Recent is de praktijk gestart met een gewichtsprogramma voor mensen -vanaf 18 jaar- met overgewicht. Het gewichtsprogramma heeft aandacht voor de gehele mens. Van alle factoren die een rol spelen bij overgewicht wordt een overzicht gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een verkeerd eetpatroon zijn, te weinig beweging en/of psychische problemen. Verdriet of andere emoties, problemen op het werk of gepest worden, kan de oorzaak zijn van een verkeerd eetpatroon. “Het is hier niet belangrijk om snel kilo’s kwijt te raken, maar om een normaal eetpatroon in je levensritme in te bouwen”, zegt Sjaak Weel.

Vernieuwend

“De deelnemers van het gewichtsprogramma waren enthousiast over de breedte van de aanpak en gaan nu anders met eten om”, vervolgt Sjaak Weel. “Het gewichtsprogramma is vernieuwend omdat er niet alleen aandacht aan voeding en beweging wordt besteedt, maar ook aan de psychische gezondheid. De psychologie wordt vaak vergeten. De geest heeft veel invloed op het eetgedrag. Afvallen kan iedereen, maar om dat vast te houden lukt veelal niet. Je krijgt dan het jojo-effect, waarbij de mensen soms nog zwaarder worden dan ze waren”, vertelt Carola Buijtenhuis, psycholoog en gewichtsconsulent bij Vital-HR.

Welzijn

Na de introductie met alle deelnemers, vinden er met hen individueel gesprekken plaats over de oorzaken van het overgewicht en wordt er een behandelplan opgesteld. Carola Buijtenhuis neemt samen met de deelnemers hun eetpatroon individueel onder de loep. Bekeken wordt in hoeverre hun eetpatroon afwijkt van de aanbevelingen voor gezonde voeding. De deelnemers aan het gewichtsprogramma worden alleen aan het begin en het eind van het programma gewogen. Niet de weegschaal, maar het welzijn van de mens staat centraal.

Buitenlucht

Voldoende beweging maakt ook onderdeel van het gewichtsprogramma uit. De praktijk heeft bewust gekozen voor beweging in de buitenlucht. “Dat werkt positief op plezier hebben en genieten”, stelt Sjaak Weel. Twee keer per week is er een bewegingsprogramma bij Atletiek Vereniging Nijkerk (AVN), onder professionele begeleiding. Naast de individuele bijeenkomsten is er één keer per 4 weken in de praktijk een bijeenkomst met alle deelnemers en kan men ervaringen uitwisselen. Ook worden er workshops en lezingen gehouden over diverse onderwerpen.

Belangstellenden kunnen zich voor de gratis toegankelijke lezing opgeven bij boekhandel Roodbeen, Vetkamp 2, tel. 2452712, e-mail: marina@boekhandelroodbeen.nl of bij Carola Buijtenhuis, e-mail: c.buijtenhuis@vital-hr.nl

* Informatie: Vital Human Resource, Willem Alexanderplein 2, tel.: 2544700, e-mail: info@vital-hr.nl of www.vital-hr.nl

advertentie
advertentie