Grebbelinie verkennen op eerste Grebbeliniedag

14 mei 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - Op en rond de Grebbelinie wordt zaterdag 17 mei voor het eerst de Grebbeliniedag gehouden. Voor jong en oud zijn er die dag tussen Rhenen en Spakenburg allerlei activiteiten die in het teken staan van de Grebbelinie, de zestig kilometerlange verdedigingslinie tussen de Grebbeberg bij Rhenen en het Eemmeer bij Spakenburg. Het thema van de dag is 'verbinden'.

De Grebbeliniedag is een uitstekende dag om deze historische en fraaie linie te verkennen. Lokale organisaties en ondernemers uit het gebied organiseren uiteenlopende activiteiten.

Bij Hoeve de Beek in Woudenberg geven soldaten in historische kledij een levensechte demonstratie hoe het leven in de mobilisatietijd was. Elders langs de Grebbelinie worden excursies gehouden (zowel natuurexcursies als cultuurhistorische excursies), zijn er verschillende tentoonstellingen over de Grebbelinie en worden sportieve en recreatieve activiteiten georganiseerd.

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. De kleintjes kunnen zich bijvoorbeeld in Renswoude laten schmincken, er is een imker aanwezig, net als een klompenmaker. Rond Woudenberg, Scherpenzeel is er een speciale kinderfietstocht uitgezet.

Bezoekers van de Grebbeliniedag kunnen ook zelf op pad. Over de Grebbelinie lopen verschillende klompenpaden. Daarnaast zijn er fietsroutes van 35 km en 16 km (rondje Amersfoort) langs activiteiten uitgezet. Ook is er een schitterend informatief boekje met fietsroute te koop die langs de zogenoemde wederopbouwboerderijen gaat. Deze boerderijen zijn bij de mobilisatie in 1940 verwoest voordat het gebied onder water werd gezet. Na de oorlog zijn ze herbouwd.

Voorts rijdt er een oldtimerbus tussen verschillende locaties waar activiteiten plaatsvinden.

De lijst met activiteiten op deze Grebbeliniedag is erg uitgebreid en gevarieerd. Het complete programma van de Grebbeliniedag is te vinden op www.grebbeliniedag.nl

De Grebbelinie

De 60 kilometerlange verdedigingslinie tussen de Grebbeberg bij Rhenen en het Eemmeer bij Spakenburg is een van de belangrijkste waterlinies in Nederland. De linie stamt uit de 18e eeuw en is in de loop der jaren geregeld ingezet als vijandelijke troepen Nederland binnenvielen. De Grebbelinie is vooral bekend uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij het gebied onder water is gezet om de vijand tegen te houden. De overgebleven forten, dijken en sluizen herinneren daar nog aan. Tegenwoordig heeft de linie naast cultuurhistorische waarde vooral landschappelijke waarde. De Grebbelinie - een interessante verbinding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie