Taluds vijver Veenlanden versterkt

14 mei 2008 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN – Er zit schot in de gerenoveerde vijver aan de Veenlanden. Hoewel de werkzaamheden nog niet zijn afgerond ziet het er nu toch naar uit dat de waterplaats een parkachtig karakter gaat krijgen.

Door Peter Kerklingh

Het water aan de Veenlanden is lange tijd voor zowel omwonenden als de gemeente een bron van ergernis geweest. Steile oevers en een hoog hek rondom de vijver bemoeilijkten het onderhoud. De bewoners vonden de vijver ook maar niks. "Veel te rommelig", oordeelden ze. De ergernis werd zo groot dat de gemeente van plan was om de vijver te dempen en er huizen te laten bouwen. Dit idee vond geen genade in de ogen van de omwonenden en na een handtekeningenactie werd de gemeente gemaand de vijver aan te passen. In overleg met de bewoners kwam er een voorstel op tafel, waarbij er vlonders in ondiep water zou komen, waarop kinderen zouden kunnen vissen en waarbij het onderhoud van de gemeente eenvoudiger zou worden.

Vorig jaar startte Wijkbeheer met de voorgestelde veranderingen. De vijver werd ondiep gemaakt, de taluds waren klaar en de bomen waren geplant. Echter, de natte winter gooide vervolgens roet in het eten. De taluds veranderden in gevaarlijke modderpoelen, waarin meerdere keren kleine kinderen kwamen vast te zitten. In paniek werd de gemeente gealarmeerd. Er kwam direct een lint om het water.

Sinds een paar weken zijn de renovatiewerkzaamheden hervat. Na een drooglegging van de vijver werden de taluds verstevigd en in terrasvorm opgebouwd. Het deel van de vijver dat al eerder was gedempt en opgehoogd, is minder drassig geworden. Ook is er inmiddels gras gezaaid, waardoor er een mooie grasmat kan ontstaan. De oorspronkelijk geplande vlonders lijken niet in de hernieuwde plannen te worden gerealiseerd. Het wachten is nu alleen nog op de oeverbeplanting en de moerasplanten.

Merkwaardig is de plek van het picknickbankje, dat midden in een uitlaatplek voor honden is blijven staan. Om het rustpunt te bereiken moet men slalommen tussen de uitwerpselen. Volgens omwonenden had de gemeente er beter aan gedaan om de geoorloofde uitlaatplek elders te laten ontstaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie