Reizen door vakantielanden bij expositie Eerste Nijkerkse Galerie

14 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – De Hoevenlakense beeldend kunstenaar Cees Otte opent zaterdag 18 mei de nieuwe expositie in de Eerste Nijkerkse Galerie. Hieraan nemen deel: Henk en Henni Haselaar, schilderijen; Till Donner en Pleun Stroet, beelden; Floris en Hennie Schrijver, schilderijen; Hans Langbroek, schilderijen; Ima Amu, schilderijen; Jannie van der Wel, keramiek. Muzikale omlijsting door René Speelman. Aanvang 15.00 uur.

Uiteraard wordt het, met negen beeldend kunstenaars, een zeer gevarieerde expositie. Het is interessant te zien hoe ieder op geheel eigen wijze zijn of haar vakantie-impressies uitbeeldt. Hetzij figuratief of geabstraheerd in diverse disciplines en technieken.

De schilderijen van Ima Amus vertellen over het leven in Afrika. Achter elk doek schuilt een verhaal. Hij werd geboren in Ukehe, Nigeria, waarnaar hij regelmatig terugkeert om inspiratie op te doen en om de cultuur van zijn land weer te ervaren. Hij laat in het werk ‘zijn’ wereld zien, die ook enigszins zijn vakantiewereld is geworden.

Henk en Henni Haselaar schilderen met passie over hun geliefde vakantielanden en -streken. Dit zijn onder meer Mexico, Toscane, Tibet en de Provence. Hier deden zij verschillende impressies op die zij ‘vertaalden’ in een warm palet. Beide beeldend kunstenaars zijn een begrip in Hilversum en omgeving door hun grote oeuvre en de vele lessen die zij er gaven in de schilderkunst.

Hans Langbroek legt met zijn eigen kleurgebruik en vanuit ongebruikelijke gezichtspunten de gevels van de Provence vast. Het felle mediterrane licht speelt een spel met de schaduwen die op muren, deuren en raamkozijnen vallen. Het Zuid-Franse landschap is een favoriete vakantiestreek en Hans Langbroek schildert hier dan ook al jaren.

De objecten van Jannie van der Wel bouwt zij op uit plakken klei. Haar inspiratie vindt zij in gebouwen uit haar omgeving en in Toscane. Zij maakt allerlei typen boten zoals vrachtboten, zeilschepen en arken. Ook staan huizen van Italiaanse architectuur, onder andere in Gimignano, model.

Floris en Hennie Schrijver zijn geboren en getogen in Amersfoort. Inmiddels woont Floris alweer jaren in Hoevelaken, waar hij menig nostalgisch plekje vastlegde in acryl. Beiden schilderen vooral de karakteristieke gebouwen in de Amersfoortse binnenstad zoals straatjes, pleintjes en grachten. De stijl van hun schilderijen valt onder de noemer naïef realistisch.

Pleun Stroet en Till Donner exposeren gevoelige sculpturen. Till Donner vormde haar eerste figuren uit de klei van het Julianaplantsoen waar zij als kind speelde. Jarenlang had zij er plezier in om de klei zelf uit de grond te halen en er dan mee te werken. Al haar tijd besteedt zij aan het creëren en is steeds op zoek naar iets nieuws. Pleun Stroet werkt zowel met klei en steen als met was. Zij maakt speelse figuurtjes die duidelijk plezier in het leven uitstralen. De objecten van beide beeldend kunstenaars roepen ongetwijfeld vakantieherinneringen op.

De tentoonstelling is vrijblijvend te bezichtigen tot en met 29 juni, Spoorstraat1/ingang Meinsstraat, te Nijkerk. De openingstijden zijn vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur of op afspraak via telefoon 033-2456986. www.eerstenijkerksegalerie.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie