Restaurant in St. Jozef is jarig

7 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Het restaurant in zorgcentrum St. Jozef bestaat één jaar. De animo onder de bewoners om in het restaurant te komen eten is groot; gemiddeld komen er 35 bewoners per dag eten. Het restaurant heeft ook een buurtfunctie, maar daarvoor is de belangstelling gering. St. Jozef hoopt dat meer mensen de weg naar het restaurant weten te vinden. Ook kan het restaurant nieuwe vrijwilligers gebruiken.

Door Belinda van der Horst

Regie

Hans van den Hoek, Hoofd Voeding St. Jozef: “Het is moeilijk om mensen die zelfstandig wonen, over te halen om hier te komen eten. De mensen eten graag thuis. Een netwerk of familie inschakelen sluit niet aan bij het restaurantgebeuren. De mensen moeten zelf de regie in handen houden of ze hier komen eten. Vanuit de Venepoort hebben we wel vaste cliënten. Alle cliënten die gebruik maakten van tafeltje-dek-je zijn uitgenodigd om in het restaurant te komen eten, maar daar is weinig respons op gekomen”, aldus Van den Hoek. Hij merkt op dat het landelijk een tendens is dat er weinig mensen van buiten de zorgcentra in de restaurants komen eten.

Bewoners

De animo onder de bewoners is echter wel groot. Gemiddeld maken 35 bewoners dagelijks van deze gelegenheid gebruik. Naast elk bord ligt een menulijst waarop men zelf kan aankruisen wat men wil eten. Het gezamenlijk gebruik van de maaltijden heeft veelal een beter voedingspatroon tot gevolg. Uiteraard blijft voor de bewoners de keuze bestaan om op hun eigen kamer te eten. Zij moeten dan wel hun menulijsten drie weken van tevoren indienen. In het restaurant kan men dagelijks de keuze van het menu bepalen.

Afwas

Het restaurant is gevestigd in de grote zaal, waar verleden jaar een fraai buffet is gerealiseerd. In een geanimeerde sfeer wordt er van de maaltijd genoten. De cliënten kunnen hun menu, bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een nagerecht, zelf samenstellen. Wekelijks staat er ook een buitenlands gerecht, zoals macaroni, nasi en bami, op de kaart. Het restaurant is zeven dagen per week geopend, van 12.00 – 13.30 uur. Reserveren is niet nodig, met uitzondering van grote groepen. Betaling geschiedt bij voorkeur met chipknip, maar contant betalen is ook mogelijk. “Voor € 5,10 heeft men een complete maaltijd en doen wij de afwas”, aldus Van den Hoek.

Vrijwilligers

Het restaurant wordt naast personeel gerund door vrijwilligers. “De vrijwilligers ervaren het restaurant als een leuk project. Het aantal vrijwilligers is inmiddels uitgebreid van twee naar drie per dag. We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken, ook in het weekend en om in te vallen”, vertelt activiteitenbegeleidster Annemieke Gerrits – van Hal. “We werken cliëntgericht. De maaltijd moet gezellig zijn, met de cliënt als uitgangspunt. De vrijwilligers krijgen scholing of een workshop aangeboden om vraaggericht te leren werken. Ook wordt er aandacht besteedt aan communicatie. Aspirant-vrijwilligers kunnen vrijblijvend meedraaien in het restaurant.”

* St. Jozef is gevestigd aan de Huserstraat 6, tel. :2477666

advertentie
advertentie