Tine Veldhuizen al twee jaar betrokken bij Steun bij Rouw

7 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Tine Veldhuizen (40) is bijna twee jaar als vrijwilliger bij Humanitas Eemland betrokken. Ze reageerde op een interview in de krant waarin mensen werd gevraagd zich te melden als vrijwilliger het gebied van rouwverwerking. Tine ging meteen aan de slag en volgde een training. “De training is zinvol, je hoort meer over de visie van Humanitas is en leert goed inzien of je het wel aan kunt.”

Tine is zelf ervaringsdeskundige. Ze verloor haar vader op tweejarige leeftijd, was veertien toen haar moeder overleed en op 34-jarige leeftijd werd ze geconfronteerd met de dood van haar zoontje. “Zo loopt het leven soms. De dood is onvermijdelijk, waarbij ik vond dat ik er beter iets positiefs mee kon gaan doen. Ik heb zelf het geluk gehad dat ik na het overlijden van mijn zoontje bijvoorbeeld een netwerk had van mensen die steun boden en bij wie ik terecht kon. Als je dat niet hebt, of je wilt je directe omgeving er niet mee belasten, is het prettig dat er iemand van Humanitas is. Het is voor betrokkenen vooral belangrijk dat er iemand is die naar hen luistert.”

Zelf laten ervaren

“Veel mensen vinden zichzelf al gauw een zeur als ze in hun omgeving vertellen dat ze een overledene heel erg missen. Bij een buitenstaander hoeven ze dat niet te hebben”, vertelt Tine. “Het is heel goed om -in alle bescheidenheid- een stukje met mensen mee te lopen en ze een zetje te geven of op zo’n manier achter ze te staan dat ze het zelf doen. Ze vragen je vaak wat ze zouden moeten doen, maar het is de kunst om ze dat zelf te laten ervaren en hardop te laten zeggen. Het is mooi dat je mensen na een tijdje op ziet bloeien. Dat het net een beetje draaglijker voor hen wordt en minder zwaar. Daardoor kunnen mensen verder, je geeft hen energie terug.”

Alleen maar luisteren

Soms melden mensen zich na een paar maanden, maar het komt ook voor dat er meer dan een jaar tussen zit voordat mensen die hulp nodig hebben bij rouwverwerking zich melden bij Humanitas. Tine: “Ik kom eigenlijk alleen om naar het verhaal van de cliënten te luisteren. Dat geeft hen een soort gevoel dat je er exclusief voor hen bent. Natuurlijk wordt er soms ook over mijn rouwverleden gesproken. Dat benoemen we dan en vervolgens gaan de mensen weer verder met hun eigen verhaal. Je kunt dit vrijwilligerswerk pas doen als je je eigen rouwverleden hebt verwerkt. Dat was in het begin nog wel even spannend, maar dat gaat goed. Ik doe het vanuit mijn ervaring en vanuit mijn hart.”

Op afstand zicht op proces

Een keer in de zes weken maakt Tine voor de Humanitas-coördinator een notitie over de ontwikkelingen die haar cliënten doormaken. “Daardoor is er ook op afstand zicht op het proces. Ook is het goed om tijdens de vier jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomsten ervaringen uit te wisselen. Ik vind het prettig dat we altijd met de coördinator contact op kunnen nemen als we ergens mee zitten.”

Voor meer informatie over het Individueel Huisbezoek Steun bij Rouw kunt u contact opnemen met Humanitas Eemland: 06 25 55 88 37.

Contactpersoon: Wilfred Nijhof

Functie: PR-beleid

Tel: 06-27144525

E-mail: wilfrednijhof2@hotmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie