Goede Weijn hoeft geen krans

7 mei 2008 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Hoevelaken heeft donderdag de competitie op dezelfde wijze afgesloten als vorig seizoen: met een overwinning in een wedstrijd om des keizers baard. Vorig seizoen werd VIOS Vaassen, dat in de voorlaatste competitieronde de periodetitel voor de neus van Hoevelaken wegkaapte, met 2-1 naar huis gestuurd. Ditmaal werd Vierhouten afgedroogd. Na een 1-0 voorsprong bij rust won Hoevelaken met 5-1. Jan Weijn was met vier treffers uiterst succesvol, maar een verdubbeling van dat aantal behoorde tot de reële mogelijkheden.

Door Robert Kreuning

“Wanneer iedereen naar de hemel vaart, moeten wij voetballen”, was een opmerking die zaterdag door één van de selectiespelers werd gemaakt. Het gaf een beetje de stemming aan om op Hemelvaartdag te moeten voetballen, maar in de wedstrijd zelf lieten de mannen van Rob van Griensven daarvan niet veel merken.

Hoevelaken ging de rust in met een 1-0 voorsprong. Die treffer werd al in de zesde minuut gemaakt door Jan Weijn. Voorafgaande had Jonas van der Goot, die als beloning voor een jaar op de bank zitten het doel mocht verdedigen, al een fantastische redding verricht en werd hij kort daarna geholpen door Peter de Weerd, die de bal voor de doellijn weghaalde nadat Van der Goot al was omspeeld.

Toen Frank Tervoert in de 16e minuut op de paal schoot, was het kruit voor de eerste helft verschoten. Hoevelaken verzuimde het zwakke Vierhouten af te drogen en de keeper op de proef te stellen. Vooral Frank Tervoert, die na de rust niet terugkeerde, was te veel uit op eigen eer. Met wat meer overleg had de 5-1 eindstand ook de ruststand kunnen zijn.

Na de rust was de veldverzorging bij Hoevelaken beter en was de wedstrijd definitief gespeeld toen Jan Weijn binnen een kwartier de nummers twee en drie op het scorebord schoot. Hoevelaken drukte daarna niet echt door, totdat Mark Buitink met een diagonaal schot voor de mooiste treffer van de wedstrijd zorgde. Vanuit een voorzet van Ruud Kassenaar kopte Jan Weijn de 5-0 tegen de touwen, waarna Vierhouten drie minuten later de eer redde: 5-1. Hoevelaken kreeg vervolgens legio mogelijkheden om naar dubbele cijfers uit te lopen, maar gemakzucht, ‘showtime’ en het te veel gunnen van de treffer aan een ander, voorkwamen een monsterscore.

Achteraf zal Vierhouten, dat tegen Hoevelaken meer basisspelers op het strand had liggen dan op het veld had staan, zich nog weleens achter de oren hebben gekrabd. De uitslagen waren van dien aard, dat Vierhouten bij winst in Hoevelaken gewoon in de nacompetitie zou zijn uitgekomen.

De grootste verrassing kwam uit Doornspijk. Daar versloeg DSV ’61 in een rechtsstreek duel koploper Lelystad, waarmee het de titel in de wacht sleepte. De voorsprong van 12 punten, die Lelystad ooit had, slonk al met de week, met als gevolg dat het de nacompetitie nodig heeft om alsnog naar de tweede klasse te kunnen promoveren.

Halfstok gingen de vlaggen in Terschuur. Ondanks de verrassende 4-2 overwinning op EFC ’58 degraderen de buren van Hoevelaken naar de vierde klasse. Daarmee verdwijnt een heuse derby voor Hoevelaken minimaal één seizoen van de kalender. Voor Terschuurse Boys komt er een derby bij: die tegen De Glind.

Na afloop van de wedstrijd vroeg elftalleider Bas Buitink de microfoon om de speler van het jaar bekend te maken. De supporters hadden in hun beoordelingen de hoogste cijfers gegeven aan Ferry Riksen, die daarmee voor de derde keer deze titel krijgt. Vervolgens kozen de spelers de supporter van het jaar. Dat werd Willeke van Dijk, die alle wedstrijden bijwoonde en ook na alle wedstrijden de cijfers van de ‘rapporteurs’ in het computerbestand invoerde.

Voor sc Hoevelaken zit de competitie er nu op. Het vizier is de komende weken gericht op het tweede elftal, dat middels de nacompetitie nog altijd in de race is voor promotie.