‘Halleluja’ zingt al 85 jaar!

9 april 2008 om 00:00 Nieuws

Aan het jubileumconcert op 15 april wordt medewerking verleend door het Duo Friends (panfluit en viool) en sopraan Pia Schuts (solo). Herman Reijers op orgel en Henk van Putten op piano zorgen eveneens voor de muzikale begeleiding. Het geheel staat onder leiding van dirigent Bert Koelewijn. Ook de Veense predikanten werken mee aan het jubileumconcert van Halleluja. De leden van het koor Halleluja zingen heden ten dage een groot en veelzijdig repertoire, variërend van gospelsongs tot klassiek geestelijke muziek. Ook Engelse- en Duitstalige songs behoren tot hun muzikale bagage.

Zaterdag receptie en jubileumconcert NIJKERKERVEEN - De Chr. Gem. Zangvereniging ‘Halleluja’ viert dit jaar haar 85-jarig bestaan. Op zaterdag 12 april wordt in de voorpost van de Hervormde Kerk van 14.30 tot 16.30 uur een feestelijke receptie gehouden ter gelegenheid van dit gedenkwaardige jubileum. Drie dagen later, op dinsdagavond 15 april, wordt het jubileumconcert gehouden in de Eben-Haëzerkerk te Nijkerkerveen. De aanvang van het concert is 20.00 uur (kerk open vanaf 19.30) en de toegang gratis.

door Gerrit Steen

Vier jaar geleden kwam Bert Koelewijn als ervaren dirigent bij het koor. Zangvereniging Halleluja treedt regelmatig op in verzorgingshuizen in Nijkerk en Amersfoort en zingt ieder jaar in de kerstnachtdienst en op het bevrijdingsconcert.

Geschiedenis

Zangvereniging Halleluja kent een rijke geschiedenis. Het koor werd in 1923 opgericht door de heer Balster, eigenaar van een sigarenzaak in het Koolhaaspark. De achtergrond van zijn streven en dat van andere mannen van het eerste uur, was om in Nijkerkerveen een zangvereniging van de grond te krijgen. Dit omdat er in het dorp toentertijd niet zo veel te beleven viel. Rijkdom kende men niet in het dorp en door het samen zingen beleefden de leden gezamenlijk veel plezier. Hierdoor werden bijna alle mannen uit Nijkerkerveen lid van het koor: zeventig in totaal. Pas vele jaren later deden ook vrouwen hun intrede en werd Halleluja een gemengde zangvereniging.

Noodgedwongen moest het koor tijdens de oorlogsjaren stoppen, aangezien de Duitsers hun zaal bezet hielden. Maar na de oorlog werd de draad weer snel opgepakt. In de beginjaren viel het koor al vaak in de prijzen. Tot begin jaren zeventig werd tijdens de uitvoeringen van Halleluja niet alleen gezongen, maar voerden de leden van de vereniging ook een toneelstuk op. Hier werd vanaf gestapt toen het koor ging repeteren en uitvoeren in de Eben Haëzerkerk. Toneel in de kerk vond men toen niet zo gepast.

De leden van het koor komen uit de hele regio. Voorzitter Gerard van Beek uit Nijkerkerveen is enthousiast: ,,Het koor bruist, zeker met de nieuwe dirigent, van muzikale energie. Vanuit haar christelijke achtergrond looft Halleluja de Heer, gelooft zij in God. Wat is er mooier om dit met muziek uit te dragen. Wat fijn om daarvan deel uit te maken, om mee te zingen of om van te genieten! Belangstellenden voor zowel het jubileumconcert als voor de feestelijke receptie zijn hierbij van harte uitgenodigd!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie