SeniorWeb viert jubileum met reünie

2 april 2008 om 00:00 Nieuws

SeniorWeb is een landelijke organisatie met 320 lokale afdelingen. Tien jaar geleden hebben Bep Schut, Wim Duvekot en Ruud van Vliet de afdeling in Nijkerk opgericht. De oprichters zijn nog steeds als vrijwilliger actief. Bep Schut heeft het initiatief genomen om SeniorWeb op te richten. “Wegens een ziekte was ik aan huis gebonden. Door internet ontdekte ik dat ik op deze manier contacten met de buitenwereld kon onderhouden”, vertelt ze. Om de kloof tussen ouderen en de moderne technologie te dichten nam ze het voortouw om SeniorWeb op te zetten. In samenwerking met de lokale afdelingen van de Protestant Christelijke Ouderenbond en de Unie van Vrijwilligers werd dit doel verwezenlijkt. De Rabobank Nijkerk wierp zich op als sponsor en is dat nog steeds.

NIJKERK – SeniorWeb Nijkerk bestaat 10 jaar en viert dit met een reünie voor oud-cursisten op woensdag 23 april van 14.00 – 16.00 uur in het UVV-centrum. Inmiddels hebben circa 1500 vijftigplussers in honderden cursussen bij SeniorWeb de mogelijkheden van de computer en internet ervaren. SeniorWeb past de cursussen aan het niveau en tempo van de cursisten aan. Ook is de sociale factor een belangrijk aspect. Door Belinda van der Horst

De gemeente verschafte een startkapitaal voor de aanschaf van computers en de Rabobank stelde een ruimte beschikbaar in de bank. SeniorWeb ging vervolgens van start met 85 cursisten. In het begin waren het voornamelijk mannen die een cursus volgden. Later namen hier ook vrouwen deel aan. De gemiddelde leeftijd van de cursisten lag hoger dan tegenwoordig. Na een paar jaar had de bank de ruimte zelf nodig en verkaste SeniorWeb naar het UVV- centrum. Het huidige bestuur bestaat uit voorzitter Ton van de Haar, secretaris Henk Niejenhuis, penningmeester Howard Marshall, bestuurslid Diny Ham en Ries Ebbing, bestuurslid en technische zaken en projecten. In totaal zijn er 24 vrijwilligers actief bij SeniorWeb.

Wekker

Mw. Eef Groenewoud (85 jaar) en dhr. Wepke Kingma (77 jaar) zijn cursisten van het eerste uur. Zij hebben 10 jaar geleden diverse cursussen gevolgd. “Ik heb er veel van opgestoken”, zegt mw. Groenewoud. Ze onderhoudt inmiddels veel contacten via de computer en is aangesloten bij diverse mailgroepen van het landelijke SeniorWeb. Ook gebruikt ze de computer voor internetbankieren. “Als ik op het web zit moet ik mijn wekker zetten, anders ga ik tot diep in de nacht door”, zegt ze. Dhr. Kingma heeft al zijn cursusmateriaal bewaard en gebruikt het regelmatig als naslagwerk. “Ik heb veel plezier aan de cursussen beleefd. Ik wil graag meedoen met de ontwikkelingen van de tijd”, zegt hij. Dhr. Kingma gebruikt de computer om te mailen met zijn (klein)kinderen en te internetbankieren. Inmiddels heeft hij al diverse vervolgcursussen gevolgd.

SeniorWeb heeft een vaste ruimte in het UVV-centrum, met 6 computers, waar dagelijks basis- en themacursussen worden gegeven. Naast de docent is er ook een vrijwilliger aanwezig om de cursisten een handje hulp te bieden. Stap voor stap wordt de lesstof doorgenomen met behulp van een beamer. De meerderheid van de cursisten heeft geen typevaardigheid. Er wordt dan ook, na kennismaking met de muis, veel gedaan om wegwijs te geraken op het toetsenbord. Sommige cursisten hebben naast de cursus extra hulp nodig. Dan bestaat de mogelijkheid dat er aan huis ondersteuning wordt gegeven. Na afloop van de cursus wordt er een ‘toets’ afgelegd en ontvangt men een certificaat. Het geeft de vrijwilligers veel voldoening cursisten te enthousiasmeren voor het gebruik van de computer. Ze vinden het dan ook dankbaar werk. Het feit dat er een wachtlijst is spreekt voor zich. Er is met name veel vraag naar de cursus fotografie. SeniorWeb zoekt hiervoor nog een vrijwilliger. Er is ook vraag naar genealogie en videobanden overzetten op cd-rom. Hiervoor is echter nog geen docent en/of vrijwilliger beschikbaar die deze materie beheerst.

SeniorWeb stelt zich te onderscheiden van andere computercursussen door zich aan het niveau en tempo van de cursisten aan te passen. Daarnaast is de sociale factor een belangrijk aspect. Van september t/m april is er iedere dinsdag van 14.00 – 16.00 uur een inloopmiddag bij SeniorWeb. Elke 50-plusser, ongeacht of men cursist is of niet, kan er terecht met vragen, tips, favoriete sites enzovoort.

Inschrijfdagen

Maandag 14 april van 12.00 – 13.00 uur, dinsdag 15 april, van 12.00 – 16.00 uur en woensdag 16 april, van 12.00 – 13.00 uur, zijn er bij SeniorWeb weer inschrijfdagen voor cursussen die na de zomer van start gaan, waaronder de nieuwe cursus Windows Vista.

* Informatie: www.seniorwebnijkerk.nl of tel. : 2463866.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie