Leerlingen jeugdtheaterschool treden 5 april op in De Haen

28 maart 2008 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Bijna is het zover! Na maanden gedisciplineerd repeteren geven de beide groepen jeugdige acteurs en actrices van theaterschool Theatraal voorstellingen in zalencentrum De Haen, Brink 10 te Hoevelaken. Onder leiding van docente Thea Kuiphuis studeerden zij niet alleen de rollen in, maar hielpen ook mee met tekstschrijven, het schilderen van de decors en het ontwerpen en uitvoeren van de affiches. De groep jongste kinderen voert om 12.30 uur ‘Het Griezelpaleis’ op en de tweede groep om 16.00 uur ‘Minoes’ (naar Annie M.G. Schmidt). Toegang 2 euro per voorstelling.

Anneke Martini

Het rijtje gekleurde kinderfietsen dat staat geparkeerd bij het cursusgebouw van de Volksuniversiteit Hoevelaken aan de Van Dedemlaan in Hoevelaken roept nieuwsgierigheid op. Onder regie van dramadocente Thea Kuiphuis blijkt er druk te worden gerepeteerd voor twee toneelstukken die op zaterdag 5 april worden opgevoerd. Enige jaren geleden startte Theatraal met toneelklassen voor leerlingen van de basisschool en voor leerlingen van middelbare scholen. “Het leek me zo leuk om een eigen schooltje te hebben”, zegt Thea Kuiphuis. Zij is al vele jaren dramadocente op basisscholen in de regio. “Hier moeten de leerlingen aan de lessen deelnemen en de kinderen die zich hebben opgegeven voor Theatraal wíllen graag toneelspelen. Ik leer hen samen te spelen en let daarbij op houding en beweging, leer hen dans, zang en improvisatie aan. Daarbij komen durf, concentratie en fantasie aan bod. Daarom ook moeten zij hun eigen decors en affiches maken”.

Enthousiast

Elke woensdagmiddag van 14.45 tot 17.30 uur is Thea Kuiphuis met haar jeugdige acteurs en actrices in touw, waarbij haar geduld best wel eens op de proef wordt gesteld. Maar de kinderen zijn zo enthousiast bezig en leven zich goed in in hun rollen. De bezoekers van de Dorpsdag hebben al kennis gemaakt met de kinderen van Theatraal toen deze met een groep van vijfentwintig deelnemers het toneelstuk ‘Doornroosje, maar dan anders’ opvoerden. In samenwerking met Saskia Turk.

De kinderen van groep 1 van 6 tot 9 jaar: Coen, Koen, Ben, Laura, Lisa, Lotte, Jet en Basha spelen zaterdag ‘Het Griezelpaleis’ dat zij samen met hun docente hebben bedacht. Hierin komen de prins, prinses, koning, koningin, gravin, tuinman, poortwachter en geestbediende voor en speelt het stuk zich uiteraard af in een spannend paleis waar van alles gebeurt. De tweede groep met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar voert het door Thea Kuiphuis bewerkte stuk ‘Minoes’ op. Hierin spelen Frederica, Renée, Ilse, Reneke, Peter, Christel, Lyda, Eva, Sabine en Pien mee. Minoes is een poes die zich uitstekend vermaakt met de andere katten uit de buurt en dit wordt met veel bravoure gespeeld door de meisjes. Maar op een geven moment begint Minoes zich als mens te gedragen, waardoor zij angstig bij de dokter komt. Deze snapt er natuurlijk niets van, maar het blijkt dat Minoes iets uit een vuilnisbak heeft gegeten, waardoor…….

Door persoonlijke omstandigheden, het volgen van een volwaardige opleiding en daardoor gebrek aan tijd is Thea Kuiphuis genoodzaakt haar droom van een eigen theaterschool(tje) op te geven. “Ik zou graag een opvolgster willen vinden om dit initiatief voort te zetten. De kinderen vinden het zo jammer en willen liever doorgaan”, zegt de gemotiveerde docente. (Telefoon 033-2537479)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie