Eén zwembad

19 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Het buitenbad van Bad Bloemendal gaat deze zomer dicht. Jammer, is mijn eerste reactie, ontzettend jammer. Veel Nijkerkers blijven verstoken van zwemplezier dichtbij huis. Aan de andere kant kijk ik er ook niet van op. In Hoevelaken is al jaren het buitenbad van De Slag gesloten. Ook dat vond niemand leuk, maar er zat niets anders op. Het was een kwestie van overleven. En dan doel ik uiteraard op de hoge exploitatiekosten.

Zwembaden zijn niet slechts een probleem voor Hoevelaken en Nijkerk, maar voor heel Nederland. Zwembaden kosten geld. De overheden, lees de gemeentes, moeten bijpassen. Veel geld moet op tafel komen om een zwembad rendabel te krijgen. Ligt het aan het management? Ik denk van niet. Komen er te weinig zwemmers? Ook niet, de animo is groot. Ik spreek uit ervaring, want sinds korte tijd zwem ik weer elke dinsdagavond in De Slag. Het zijn de energiekosten, onderhoud en afschrijving die zwembaden de das omdoen. Entreegeld verhogen? Ook geen oplossing, want bij een verdubbeling van een zwemkaartje naar zeg acht euro zullen de bezoekersaantallen halveren. Maar het is toch een algemene voorziening, hoor ik u roepen! Zeker, maar hoe diep moet de gemeente in de buidel tasten? Waar ligt de grens? Een onderwerp bij uitstek voor De Ontmoeting.

De zwembadproblematiek is een jaarlijks terugkerend agendapunt. Wie mijn columns regelmatig heeft gevolgd, weet dat ik het college van B&W kritisch volg. Toen vorig jaar Bloemendal om een extra aanvulling vroeg (en kreeg), heb ik op deze plaats aangedrongen op een snelle totaalvisie zwembaden. Ik begreep niet waarom een dergelijke visie al niet voorhanden was en verwees naar andere gemeenten met dezelfde problematiek. Maak gebruik van de expertise, de onderzoeken van externe bureaus, projecteer dat op Nijkerk en kom met een toekomstbeeld.

Dit voorjaar gaan we het beleven. Tussen 21 maart en 21 juni mag u van het gemeentebestuur een rapport over de korte en lange termijn verwachten. Pas daarna is de gemeenteraad aan zet.

Waar het op uitdraait? Persoonlijk voorzie ik een samengaan van beide zwembaden. En op termijn naar de totstandkoming van één zwembad in de gemeente. Eén bad op circa 40.000 inwoners is een verstandige beslissing. Amersfoort (160.000 inwoners in 2012) gaat ook die kant op. Als over een paar jaar het nieuwe zwemcomplex aan de Hogeweg is gerealiseerd, gaat het Sportfondsenbad dicht. In Vathorst (30.000 inwoners) komt een bad. Nog onduidelijk is of de twee kleine instructiebaden Liendert en Hoogland beide blijven bestaan, maar laten we het houden op één bad. Het Bosbad, dat alleen ’s zomers open is, is dus het vierde bad. Vier baden op een bevolking van 160.000!

Nijkerkerveen zou geschikt zijn als nieuwe zwembadlocatie. Naast de nieuwe locatie van Veensche Boys? Indien onhaalbaar, Bloemendal in stand houden en De Slag sluiten? Lijkt qua grootte aannemelijker dan andersom! Zwemlessen worden gevolgd met georganiseerd busvervoer. Geef Bloemendal dan een fikse opknapbeurt en maak van De Slag een cultureel centrum. Met dit standpunt zal ik in Hoevelaken geen vrienden maken. Ik schrijf het echter uit realiteitszin!

Peter van Trommelen

advertentie
advertentie