G-team NSC naar Albufeira

12 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Vier jaar geleden introduceerde voetbalclub CJVV uit Amersfoort succesvol het G-voetbal in Portugal en dat succes wordt steeds groter. José Garvao is bestuurder van Apexa, één van de Portugese organisaties die zich bezig houden met de begeleiding van de gehandicapte mens (vergelijkbaar met onze Nebas/NSG).

NIJKERK - Bijna 140 sporters en supporters uit Amersfoort en omstreken vertrekken donderdag 13 en vrijdag 14 maart naar Albufeira, waaronder ook het G-team van NSC Nijkerk. De gemeente Albufeira organiseert voor het eerst zelf een G-voetbaltoernooi voor junioren en senioren samen met Apexa Algarve.

door Gerrit Steen

Beter integreren

Hij vertelt: “In Holland integreren gehandicapten veel beter in sportclubs dan bij ons. Het komt door de achtergrond, in Portugal zijn gehandicapte kinderen niet gewenst. We hebben in de Algarve ongeveer 5000 gehandicapte kinderen in diverse gradaties. Het is de missie van Apexa om ze meer te integreren in het normale leven. Wat sporten betreft gaan we met ze zwemmen, spelen boccia, voetballen, basketballen.

Ondergeschoven kindje

Het is belangrijk dat de mensen die gehandicapt zijn geholpen worden, iedereen vaart er wel bij. We zijn blij dat de mensen uit Nederland ons willen helpen dit te realiseren en om ons te laten zien hoe het ook kan.”

Rene Bouma, trainer van het ID-voetbalteam: “Het initiatief van CJVV is fantastisch. Eigenlijk zou je in Albufeira het grootste G-toernooi van Nederland moeten organiseren. G-voetbal blijft toch altijd het ondergeschoven kindje, het feit dat zij dit mee kunnen maken is natuurlijk uniek, dit zouden veel meer kinderen moeten meemaken. De ouders hebben over het algemeen ook een zware last te dragen en het is mooi dat zij dit voor hun kind kunnen doen.”

Voetbalfeest

Het voetbalfeest in Albufeira trekt ieder jaar meer deelnemers. CJVV Amersfoort, NSC Nijkerk, so Soest, vv. Woudenberg en vv Zeewolde doen dit jaar mee met diverse teams. Portugal brengt een aantal teams van Apexa Algarve, Guia en Coimbra in het veld. Het toernooi vindt plaats op zaterdag 15 maart in het bekende stadion van Imortal Desportivo Clube en is door ROC Midden-Nederland georganiseerd in het kader van de samenwerking met de gemeente Albufeira en Apexa. De aftrap wordt op feestelijke wijze gedaan door de burgemeester van Albufeira.

Stadhuis

Het sportfestijn begint reeds op 14 maart met een welkom op het stadhuis van Albufeira door burgemeester Desiderio da Silva en een officieel middagprogramma, waaraan wordt deelgenomen door o.m. directies van ROCmn, SRO, gemeenteraadsleden, toernooileiding en afvaardigingen van de 5 Nederlandse clubs.

Nadere informatie kan worden verkregen bij Hijmen van Surksum, coördinator van het G-Voetbalproject Amersfoort-Albufeira, 033 – 4726473.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie