Buitenbad van de zomer dicht

12 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Volgens het zwembadbestuur was dit besluit onvermijdelijk en is dit niet bedoeld als een politiek signaal. Penningmeester Bertus Rakhorst: ,,Als we dit besluit niet nemen, is het zwembad aan het eind van het jaar failliet. We zouden de toegangsprijzen kunnen verhogen, maar dan loop je het risico dat er minder bezoekers komen. De subsidie van de gemeente is ontoereikend voor een goede exploitatie. We hebben minstens 125.000 euro extra nodig.”

Geen uitzicht op extra geld gemeente NIJKERK - Het bestuur van zwembad Bloemendal, dat vorig jaar het veertigjarig bestaan vierde, heeft vrijdag bekend gemaakt dat het buitenbad komende zomer gesloten blijft. Het bestuur stelt dat de subsidie van de gemeente Nijkerk ontoereikend is om een sluitende exploitatie te bereiken. Verdere maatregelen om de exploitatie sluitend te krijgen, sluit het bestuur niet uit. De gemeente Nijkerk heeft vrijwel onmiddellijk gereageerd en zegt het besluit te betreuren.

door Henk Brinkman

Zwembad Bloemendal kent al langer problemen met de exploitatie. Volgens het zwembadbestuur kan deze situatie voor de gemeente niet echt als een verrassing komen. Rakhorst:,,We hebben in de afgelopen jaren alle reserves verbruikt. De bodem is bereikt.”

Het college wijst erop dat het zwembadbestuur vorig jaar een eenmalige extra bijdrage heeft ontvangen om de exploitatie rond te krijgen, maar dat de gemeenteraad daarbij bepaalde, dat Bad Bloemendal daarna, in 2008, zelf zou moeten zorgen voor een gezonde financiële situatie. Verder stelt het college erop te hebben aangedrongen dat het zwembadbestuur samenwerking zou zoeken met Stichting Sportfondsen. Dat bood echter geen oplossing.

In november 2007 nam de gemeenteraad een motie aan waarin het college werd opgedragen een visie voor de zwembaden in Nijkerk te ontwikkelen voor zowel de korte als de lange termijn. Vrijwel alle fracties in de gemeenteraad willen eerst deze plannen zien, voordat zij actie willen ondernemen om het zwembad op korte termijn extra te ondersteunen. Geert Horst(CU-SGP): ,,Ik wil niet zomaar geld in het water gooien. We moeten eerst de visie van het college afwachten.” Aart Klompenhouwer (Partij Nijkerk) laat zich in identieke bewoordingen uit:,,Eerst wil ik weten wat de structurele oorzaken van deze problemen zijn. Het zou onbehoorlijk zijn om nu zomaar extra geld in een bodemloze put te storten.” Kees van den Heuvel (Hart voor Nijkerk) die het zwembad wel als een basisvoorziening ziet, hoopt dat een oplossing kan worden gevonden. Alex Timmerman (Hoevelaken Nù) wijst erop dat De Slag in Hoevelaken de exploitatie wel voor elkaar heeft. ,,Waarom is er dat verschil?”

Wethouder Theo Manten ontkent te hebben gezegd dat er moest worden bezuinigd op het management.,,Ik heb wel aangegeven dat besturen van twee zwembaden onder één management goedkoper zou zijn.” Hij wijst erop dat de exploitatieproblemen door het zwembadbestuur moeten worden opgelost. ,,Dat zijn niet de problemen van de gemeente.” De lange termijnvisie van het college over de zwembaden moet dit voorjaar verschijnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie