Volkstuin krijgt tegels gelegd

12 maart 2008 om 00:00 Nieuws

De heer Traa van de volkstuinvereniging toonde zich zeer verheugd over de medewerking van het Groenhorstcollege en anderen. De volkstuinvereniging telt 175 leden en heeft twee locaties. Eén aan de Barneveldseweg en één aan de Tabaksplanter. Eén van de leden, de al wat oudere Jan van den Hoorn, die bijna dagelijks met zijn scootmobiel naar de tuinen komt en daar ook zo’n beetje als onbezoldigd toezichthouder fungeert, heeft zijn tuin aan het eind van het pad. Hij moet zo’n honderd meter door de blubber afleggen. Jan van den Hoorn: ,,Laatst moest ik door de modder met mijn scootmobiel. Het was net een tank. Diepe sporen trok ik door de modder. Toen ben ik zelf begonnen de boel een beetje op te knappen. Toen zijn de anderen ook begonnen.”

Stageproject kent alleen winnaars NIJKERK - Er werden twee vliegen in één klap geslagen. Leerlingen van het Groenhorstcollege leerden tijdens een stageproject hoe ze een tegelpad moesten leggen. De volkstuinders aan de Barneveldseweg zagen hun modderige pad omgetoverd in een voor iedereen begaanbaar tegelpad.

door Henk Brinkman

Gerard Traa vertelt dat hij in contact kwam met een leraar van het Groenhorstcollege, Jan Ebing, die ook een tuin heeft. Die ging aan de slag. Hij belde een paar dagen later dat het Groenhorstcollege er een stageproject van ging maken. Leerlingen zouden zo een leerzame opdracht kunnen uitvoeren waarmee ze fijne kneepjes van het vak kunnen leren. In de herfst zal het andere deel van de volkstuinen van een tegelpad worden voorzien. Het betreft 4e jaar Vmbo leerlingen van het groenhorst.

Gerard Traa had het gevoel dat het meer een uitje was voor de leerlingen. ,,Ze zijn even van school af en ze zijn met hun handen bezig. Iemand van de volkstuinen zorgde voor frisdrank.” De aanleg duurde een paar maanden. Arie van Gessel: ,,Ze moesten het in hun praktijkuren doen en dan moet het in die uren ook maar net droog zijn. En het is heel slecht weer geweest. Dat hield de boel een beetje op.”

Gemeenschap

De volkstuinders vormen een zeer gemêleerd gezelschap. De tuinen leveren over het algemeen veel op. Jan van den Hoorn brengt in de buurt waar hij woont bij diverse mensen groente aan de deur, die hij over heeft. Dat levert weer sociale contacten op. Van den Hoorn: ,,Laatst was ik niet helemaal lekker en bleef wat langer op bed. De volgende dag kwam er wel iemand kijken hoe het met me was. Een buurjongen is electriciën, waar ik ook wel eens groente breng. Laatst was mijn tv kapot en hij heeft hem toen weer voor me gerepareerd. Hij wilde daar niks voor hebben.”

De volkstuinen worden gehuurd door heel verschillende mensen. Gerard Traa: ,,Er zijn ouderen, gezinnen met kinderen. Er is ook een man die elk weekend drie, vier kinderen meeneemt vanuit een tehuis. Ze leren dan dat de erwten en de bonen niet bij Hak worden gemaakt. Tegenwoordig vinden ook allochtonen de weg naar de volkstuinen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie