Molenromp moet verdwijnen

12 maart 2008 om 00:00 Nieuws

,,Dit gaat niet goed,” constateerde wethouder Renger Walet tijdens de persconferentie afgelopen maandag, toen stedenbouwkundig adviseur Ton de Wit opmerkte dat ,,in principe de Molenromp altijd had kunnen worden ingepast in de plannen voor het Molenplein.” Zorgvuldig had Walet het collegestandpunt verwoord, dat het advies van de Monumentencommissie niet kòn worden overgenomen. Argument van het college: ,,Dat zou de realisatie van het bereikte onderhandelingsresultaat onmogelijk maken en daardoor het behoud van de overige cultuurhistorische waarden in het gebied in gevaar brengen.”

Ontwerpplan Oosterpoort 29ter inzage NIJKERK - Eigenlijk is het geen nieuws meer. Het college legt de advisering van de Monumentencommissie om de Molenromp niet te slopen naast zich neer met het argument dat het niet mogelijk was overeenstemming te bereiken met projectontwikkelaar Aprisco over een plan waarin alle historische elementen zouden worden gehandhaafd. En de meerderheid van de raad zal daar consistent mee instemmen, omdat die lijn al eerder is ingezet. En de Stichtig Oostermolen zal daar bezwaar tegen gaan aantekenen. Een analyse van een lang proces.

door Henk Brinkman

Walet wilde geen oordeel geven over de cultuurhistorische waarde van de Molenromp, maar wees er wel op dat het bouwwerk te licht was bevonden voor de status van Rijksmonument, waarde Monumentencommissie schrijft: ,,Feit is dat bij herhaling de gemeente in ieder geval de molenromp op de gemeentelijk lijst heeft laten staan daarbij de cultuurhistorische waarde duidelijk onderstrepend.”

Crikelredenering

,,Het zal duidelijk zijn dat wanneer je vanaf het begin een belangrijk element uit het plan haalt t.w. de Molenromp elke redenering zal uitmonden in een plan zonder molen. Als je een redenering zou opzetten mét behoud van de molenromp kan er ook een in commercieel opzicht aanvaardbaar plan op tafel komen,” schrijft de Monumentencommissie in haar advies. Het college weerlegt dit argument, dat een cirkelredenering in het hele langdurige proces blootlegt, niet. Het college wijst op de politieke realiteit en de lange en moeizame onderhandelingen met een projectontwikkelaar, voor wie, in de woorden van directeur Beugelink, het plan tot een prestigezaak was uitgegroeid.

Inmiddels ligt er evenwel een ontwerpbestemmingsplan voor het hele gebied van de Oranjelaan tot aan de Kleterstraat. Met een informatiefolder worden de burgers van Nijkerk geïnformeerd over de inhoud. Het plan ligt vanaf morgen ter inzage, evenals de aanvraag voor de sloop van de Molenromp. Iedere burger kan een reactie geven. In de plannen wordt veel aandacht besteed aan beeldkwaliteit. Dat is de winst van tien jaar discussie. Er blijft slechts één kras over. Zoals Nico Poorter zei: ,,Een prachtig plan, maar het mist een voortand.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie