Marcus-Passie van Hans Boelee

5 maart 2008 om 00:00 Nieuws

De Marcus-Passie is vrijwel geheel Nederlandstalig en is een compositie van gedeelten uit het Marcusevangelie en liederen uit het Liedboek voor de Kerken. Dit wordt aangevuld met onder andere het Kyrie en het Gloria Patri. De passie duurt ongeveer vijf kwartier.

HOEVELAKEN - Op zondagavond 16 maart wordt de Marcus-Passie van Hans Boelee uitgevoerd in ‘de Eshof’ door het Christelijk Gemengd Koor ‘Ex Animo’ uit Zwartebroek. De toegang is gratis. Er is aan het eind van de uitvoering een collecte voor de onkosten. De passie begint om 19.00 uur en de kerk is open om 18.30 uur.

Het idee tot het componeren van deze Passie ontstond spontaan op tweede kerstdag 1977 als reactie op een vrijwel eindeloze reeks kerstvieringen. De componist Hans Boelee componeerde in de kerstvakantie van 1977/1978 al het grootste deel. Naderhand heeft hij nog slechts enkele aanvullingen toegevoegd. De Marcus-Passie geniet een toenemende belangstelling en wordt inmiddels op een aantal plaatsen jaarlijks uitgevoerd. Er is inmiddels door een aantal koren cd-opnames gemaakt.

Het lijdensverhaal wordt niet zoals in de klassieke Passionen als recitatief gezongen, maar gelezen door de lector/voorganger. De woorden van Jezus worden gezongen door een baritonsolist. De woorden van Petrus en Judas worden door een bas/tenor vertolkt en de woorden van de slavin in de hof door een sopraan. Het koor zingt bekende lijdensliederen en vertolkt de stem van het volk rondom de kruisiging. De begeleiding komt van de hobo en het orgel.

Samen met de teksten die door de lector worden gelezen klinkt zo het lijdensverhaal.

Aan de uitvoering werken de volgende solisten mee: Marion Veenman, sopraan; Gert Pannekoek, bas/tenor; Jaap de Ruijter, bariton.

De solisten, het koor en de samenzang worden muzikaal begeleid door Evert van de Veen op het orgel en door Han Kapaan op de hobo. De lector is Pim van Tent. De dirigent van ‘Ex Animo’, Dick van Asselt, heeft de algehele leiding.

Er worden tekstboekjes gemaakt zodat de Passie goed kan worden gevolgd en er bij de samenzang kan worden meegezongen.

Eventuele aanvullende vragen kunnen worden gesteld aan Egbert Berends, tel. 033 –2525130.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie